Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İsviçre'nin en büyük bankası UBS AG'nin sermaye yoğunluklu işlerinde küçülmeye gittiğine dikkat çeken Deutsche Bank AG, bankanın bu yıl 2,000 ila 3,000 kişiyi daha işten çıkarabileceğini öngördü.

UBS'in 2013 sonuna kadar 3 bin kişinin işine son vermek zorunda kalabileceğini söyleyen Deutsche Bank AG analisti Matt Spick, ufak ölçekli sabit getirili ve tahvil sermayesi piyasaları işlerinin, düşük ölçekli sermaye ile sürdürülmesinin mümkün olmadığına dikkat çekti.

İsviçreli bankanın bir kez daha yeniden yapılandırmak zorunda kalacağını düşündüklerinin altını çizen Spick, UBS'in büyük ihtimalle özel müşteri hizmetleri, artı nakit varlıklar artı belki şirket birleşmeleri danışmanlığına geri döneceğini öngördü.

UBS'in Londra'daki sözcüsü konuya ilişkin yorumda bulunmayı reddetti.

UBS Ekim'de kârlarını artırmak için 10 bin kişilik istihdam kesintisi yapacağını ve yatırım bankacılığı birimindeki sermaye yoğunluklu işlerini azaltacağını söylemişti. Daha sıkı sermaye zorunlulukları ve durağan müşteri faaliyetlerinin yatırım bankacılığı birimindeki kârlarına zarar vermesiyle UBS CEO'su Sergio Ermotti denetimlerini artırıyor. Banka hissedarlarının kazançlarını artırmak için dünyanın en büyük ikinci olan sermaye yönetimi işlerine daha fazla odaklanacak.

Şirketin yatırım bankacılığındaki hataları UBS'i sarstı. Finansal krizdeki kayıplar bankayı,  toksik varlıkların yan etkilerinden kurtulmak için 2008'de İsviçre hükümetine kurtarma başvurusu yapmak zorunda bıraktı. Banka 2011'de CEO Oswald Gruebel'i yerinden eden izinsiz işlemlerden ötürü 2.3 milyar zarar etti.

UBS geçtiğimiz ay ayrıca küresel faizleri manipüle etmekten ötürü ABD, İngiltere ve İsviçre'deki regülatörler tarafından 1.4 milyar İsvirçe frankı (1.5 milyar dolar) cezaya çarptırıldı.