Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Bipartisan Policy Center'dan yapılan açıklamaya göre ABD, 15 Şubat itibariyle 16.4 trilyonluk borç tavanına ulaşmasının ardından ödemesi gereken maaşlar veya diğer faturaları ödeyebilmesi için hali hazırda kullandığı "acil durum önlemleri"nin de ötesine geçmek zorunda kalabilir.

ABD Hazine Bakanı Timothy F. Geithner, 26 Aralık'ta yaptığı bir açıklamada bakanlığının "sıradışı" önlemler alarak hükümete fon sağlayabildiğini itiraf etmiş ve "normal şartlar altında" bu önlemlerin maksimum 2 ay süreceğini dile getirmişti.

Bipartisan Policy Center'ın kıdemli ekonomik politika direktörü Steve Bell e-maille yaptığı açıklamada "Hazine Bakanlığı'ndan alınan verilere göre, hükümetin ödemesi gereken bütün faturaları 15 Şubat itibariyle ödeyemeyeceğini tahmin ediyoruz" derken, bu sorunu çözmek için zamanın gittikçe azaldığının da altını çizdi.

Yaklaşan borç tavanı tartışmalarında ise Kongre Cumhuriyetçiler'i vergi artışından çok harcama kesintileri üzerine yoğunlaşmayı tercih ederken, Demokratlar vergi artışlarının da görüşmelerin bir parçası olması gerektiğini savunuyorlar.