Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:05'te güncellendi)

Dünya genelinde hisse senetleri, ABD'de aluminyum devi Alcoa Inc.'nin, Çin'de büyüme nedeniyle küresel talebin artacağı tahmininde bulunmasının ardından yükseldi ve Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi iki gün süren düşüşünü tersine çevirdi. Yen, Japonya Merkez Bankası'nın parasal gevşemeyi artırma konusunda hükümetin baskısına boyun eğeceği beklentileri ile değer kaybederken, metaller yükseldi.

Standard & Poor’s 500 Endeksi, Alcoa'daki yüzde 1.8'lik ralli ile birlikte, New York saati ile 09:30'da yüzde 0.3 yukarıda seyrederken, Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.5 yükseldi. Bakır ve aluminyum değer kazandı. Japon yeni tüm önemli para birimlerinin karşısında en az yüzde 0.2'lik düşüşler kaydetti. ABD Hazine tahvilleri, bugünkü 21 milyar dolarlık 10 yıllık borçlanma kağıdı satışı öncesi bir baz puan düşerek yüzde 1.86'ya indi.

ABD'nin en büyük aluminyum üreticisi Alcoa, dün yaptığı açıklamada, Çin ekonomisindeki toparlanma ile birlikte, 2013 yılında küresel aluminyum talep artışının yüzde 7'ye toparlanacağı ve Çin'de talebin yüzde 11 artacağı tahmininde bulundu. Alcoa ayrıca beklenenden daha iyi satış rakamı açıkladı. Japonya şef kabine sekreteri Yoshihide Suga, bugün yaptığı açıklamada, Japonya Merkez Bankası Başkanı'nın güçlü parasal gevşeme ihtiyacını görmek zorunda olduğunu söyledi. Almanya'da sanayi üretimi Kasım ayında beklenenden daha yavaş arttı. Avrupa Merkez Bankası kurulu yarın Mario Draghi başkanlığında toplanacak.

Melbourne'de Pengana Capital Ltd.'den Tim Schroeders, "Temkinli bir şekilde iyimserim," dedi ve "Kuzey Amerika'da bilanço döneminin başlaması ile birlikte önemli bir noktadayız. İnsanlar, özellikle şirketlerin ileriye dönük yorumları ile birlikte, durumu değerlendirmeyi isteyecektir" yorumunda bulundu.

Stoxx 600 Endeksi'nde, düşen bir hisse karşılığı, telekomunikasyon ve banka hisselerinin öncülüğünde, yaklaşık iki hisse değer kazandı. Endeksteki hisselerin işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 30 günlük ortalamanın yüzde 88 üzerindeydi.

(17:05'te güncellendi)