Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:50'de güncellendi)

Japon yeni dolar karşısında, Başbakan Shinzo Abe'nin merkez bankası guvernörü Masaaki Shirakawa ile görüşmesi ve ardından Japonya Merkez Bankası'ndan (BOJ) enflasyon hedefini ikiye katlayarak yüzde 2'ye çıkarmasını istediğini belirtmesinin ardından, iki günlük yükselişini tersine çevirerek değer kaybetti.

Japonya para birimi, Shirakawa'nın, BOJ'un hükümetle yakın temas içinde olduğunu kaydetmesinin, Japon yeninin değer kaybetmesine neden olacak ekonomik teşviklerde artışa gidileceği beklentisini güçlendirmesinin ardından 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kaybetti. Japonya Merkez Bankası toplantısı gelecek hafta yapılacak. Euro yen karşısında, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) yarınki faiz toplantısı öncesi, Temmuz 2011'den bu yana en yüksek seviyesine yükseldi. Sterlin değer kaybatti.

Yen dolar karşısında, önceki iki seansta yüzde 1.3 yükselmesinin ardından, yüzde 0.6 düşerek, New York saati ile 08:58'de 87.61 seviyesine zayıfladı. Japon para birimi euro karşısında, 2 Ocak'ta 115.99 ile 8 temmuz 2011'den bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra, yüzde 0.5 düşerek 114.38 seviyesine geldi. euro dolar karşısında yüzde 0.2 değer kaybederek 1.3056 dolar seviyesine indi.

Frankfurt'ta Commerzbank AG kıdemli Döviz stratejisti Antje Praefcke, "BOJ'un enflasyon hedefini değiştirmeye açık olacağı yolunda söylentiler var ve bu, yeni zayıflatan bir faktör," dedi ve "Zayıf yen trendi devam etmeli" şeklinde görüş bildirdi.

Praefcke, Commerzbank'ın yenin dolar karşısında 87 seviyesinin üzerine çıkıldığında yen satışı tavsiye ettiğini ve Japon para biriminin dolar karşıusında 90 seviyesine gevşeyeceği tahmininde bulunduğunu sözlerine ekledi.

New York'ta Mizuho Financial Group Inc. şirket döviz satışları başkan yardımcısı Fabian Eliasson, "Yen bu noktadan daha da zayıflayacak," dedi ve "Piyasaya ilave teşviklerin sağlanacağı Japonya Merkez Bankası toplantısı yaklaşıyor. Yenin zayıflaması yönündeki desteği sürdüreceklerini düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

(16:50'de güncellendi)