Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'in ihracatının ekonomistlerinin beklentisi üzerinde büyümesi ve Japon otomobil üreticilerinin yendeki zayıflamanın etkisiyle ralli yapması üzerine Asya Borsaları 17 ayın zirvesinden kapanmaya hazırlanıyor.

Çin'in en büyük kargo şirketi China Cosco Holdings Co. yüzde 8.2 yükseldi. Mazda Motor Corp.,Bank of America Corp.'un şirketin hisselerini tavsiye etmesinin ardından yüzde 9 değerlenerek otomobil üreticilerini yukarı taşıdı. Güney Kore'nin elektriğini tedarik eden Korea Electric Power Corp., tarifeleri artırmasının ardından yüzde 3.6 yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.9 oranında ralli yaparak 132.25 puana çıktı ve Ağustos 2011'den bu yana en yüksek kapanışına yöneldi. Endeks geçtiğimiz hafta ABD KOngresi'nin bütçe anlaşmasını onaylaması ve Japon hisselerinin, yeni liderlerin daha fazla teşvik çağrısında bulunacağı beklentisiyle ralli yapmasıyla 7. haftasını da kazançlı sonlandırdı.

Çin'in ihracat verisinin yatırımcı güvenini desteklediğine dikkat çeken JP Morgan Asset Management Ltd.'ın küresel piyasa stratejisti Grace Tam, ithalatın da  ilerleyerek, yerel talebin toparlandığına işaret ettiğini söyledi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.9 kazançla 2. gününde de artış kaydetti. Endeks 14 Kasım'da Japonya'da genel seçimin ilan edilmesinden bu yana yüzde 22 tırmandı.

Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 0.6, Çin'in Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.5, Hang Seng Endeksi yüzde 0.9 ve Avustralya'daki S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.