Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya'nın iki yıl vadeli tahvilleri, bu yılın ilk ihalesinde 5 milyar euroluk (6.5 milyar dolar) borçlanma kağıdı satışı öncesi değer kazandı. Bu hareket sonucu, bu kağıdın faizi dokuz ayın en düşük seviyesine geriledi.

Almanya tahvillleri, Avrupa Merkez Bankası (AMB) politika yapıcılarının bu ayki toplantısının sonuçlarını açıklamadan önce, üç günlük yükselişini tersine çevirdi. Bloomberg News'un anketine katılan 55 ekonomistin 50'sine göre, AMB bugünkü toplantıda politika faizini değiştirmeyerek rekor düşük seviye olan yüzde 0.75'te tutacak. Diğer beş ekonomist ise bankanın faizi yüzde 0.50 seviyesine düşürmesini bekliyor. İspanya Hazinesi bugün yeni yüzde 2.75 faizli Mart 2015 vadeli tahvillerin yanında, 2018 ve 2026 vadeli tahvil satışında bulunacak.

Londra'da Commerzbank AG sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Michael Leister, "İspanya'da arzı karşılamaya yetecek kadar talep olmalı, özellikle iki yıl vadeli tahvillerde," dedi ve "AMB'nin, büyük ölçüde, faizi sabit tutması bekleniyor. Bu nedenle, bu glişmenin ihale üzerinde fazla etkili olması beklenmiyor" değerlendirmesinde bulundu.

İspanya'nın iki yıl vadeli tahvillerinin faizi, yüzde 2.365 ile 21 Mart'tan bu yana en düşük seviyesini gmördükten sonra, iki baz puan ya da 0.02 yüzde puanı düşerek, Londra saati ile 08:12'de yüzde 2.37'ye geriledi. Ekim 2014'te vadesi dolacak yüzde 3.3 faizli tahvillerin fiyatı 0.04 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağot için 40 euro senti yükselerek 101.605'e çıktı. İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvilleri fazla değişmeyerek yüzde 5.14'te kaldı.

Bloomberg'in derlediği verilere göre, İspanya 2018 vadeli tahvilleri en son 8 Kasım'da ortalama yüzde 4.68 faizle sattı. Yeni 2015 vadeli tahviller, yatırımcıların zarar yazmalara itirazına kısıtlama getiren kollektif hareket kurallarını içeriyor.

Fransa tahvillerindeki volatilite, 10 yıl ya da eşit vadede tahviller, iki ile 10 yıl vadeli menkul kıymetlerin faizleri arasındaki fark ve CDS'lerin ölçümlerine göre, Euro Bölgesi piyasaları arasında en yüksek seviyedeydi. Fransa'yı Almanya takip etti.

İspanya tahvilleri, Bloomberg ve European Federation of Financial Analysts Societies'in verilerine göre, yatırımcısına bu yıl dün itibariyle yüzde 1.1 getiri sağladı. Alman borçlanma kağıtları ise yüzde 1 kaybettirdi.