Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Amerika'nın bazı en büyük bankalarının hisselerini yöneten milyarder yatırımcı Warren Buffett, ülke bankalarının artık ekonomi için tehdit teşkil etmeyecekleri düzeyde sermaye inşa ettiğini söyledi.

"Sizi temin ederim ki; bankalar bu ülkenin başını derde sokmayacak" ifadeleriyle dikkat çeken Buffett, sermaye oranlarının çok büyük olduğunu, kenarda duran varlıj fazlaların ortadan kaybolduğunu belirtti.

Bank of America Corp. ve Citigroup Inc., konut piyasasına bağlı varlıklardaki kayıpların şirketleri alaşağı ettiği 2008'deki finansal krizde kurtartılma masraflarını geri ödemelerinin ardından varlık sattı, istihdam kesintisine gitti ve bilanço tablolarını genişletti. Bu hamleler finansal hisseleri geçtiğimiz yıl destekleyerek, Buffett'ın şirketi Berkshire'ın varlıklarının değerini yükseltti.

Buffett'ın şirketinin ABD'nin en büyük 7 bankasının en azından 4'ünde yatırımı bulunuyor. Buffett'ın Wells Fargo&Co.'da 14 milyar dolarlık, Bank of America'da 5 milyar dolarlık hissesi ve Goldman Sachs Group Inc.'in 5 milyar dolarlık hissesini alabilecek miktarda varantı bulunuyorç Berkshire'ın U.S. Bancorp'ta da yatırımları var.

Buffett, Bankacılık sisteminin son zamanların en iyi durumunda olduğunu savundu.

Diğer yandan yasa koyucuların Wall Street'te Büyük Depresyon'dan bu yana en sıkı reformları uygulamaya koymasının 2.5 ve kurtarmaların 4 yıl sonrasında eski banka yöneticileri ve regülatörler, en büyük bankaların hâlen ekonomi için sistemik risk teşkil ettiğini söylüyor.