Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, kaldıraç oranlarını karşılayamayan Türk bankalarının daha fazla zorunlu karşılık tutmalarının kredi büyümesi riskini azalttığını, ancak kredi büyümesinin kalıcı olarak yüzde 15-20 seviyesini aşması halinde Türk bankalarının olumlu görünümünün tehdit altında kalabileceğini belirtti.

Fitch raporunda, bu yılın 4. çeyreğinde yürürlüğe girecek uygulamayla kaldıraç oranı yüzde 3,5'in altında olan bankaların ek rezerv tutmasının, not verilen bankalar üzerindeki etkisinin sınırlı olacağı kaydedildi.

''Kredi büyümesi kalıcı olarak yüzde 15-20'yi aşarsa not verilen bankaların olumlu görünümü tehdit altında kalabilir'' uyarısında bulunulan raporda, yabancı fon girişinin desteğiyle kredilerde nominal büyümenin 2013 yılında yüzde 15'lik resmi hedefin biraz üzerinde beklenildiği, ancak yüzde 20'nin ciddi bir şekilde aşılmasının öngörülmediği vurgulandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının bu yeni uygulamasının, 2010 ve 2011 yılında kredilerde görülen aşırı büyüme iştahını frenleyeceği ifade edilen raporda, Türkiye ekonomisinin 2013 yılında yüzde 3,8 oranında büyüyeceği öngörüsüne yer verildi.