Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de Kasım'da yapılan başkanlık seçimlerinin son sayımına göre New York şehrinin yüzde 81 oyunu alan Barack Obama,  ülkenin en gözde şehirlerinden birinde 1898'den bu yana hiçbir Beyaz Saray adayının görmediği desteği buldu.

Eyalet Seçim Kuurulu'nun 31 Aralık'ta yayınladığı tasdikli oy sayımına göre Obama, Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney'ye New York'ta yüzde 81'e yüzde 18 fark attı. New York eyaletindeki bazı oylar Sandy Kasırgası'ndan ötürü geç sayıldı.

Obama'nın New York şehrinde aldığı oy oranı, 1898'de eyaletin 5 bölgesinin konsolide edilmesinden bu yana en yükseğine işaret ediyor.

Sonuçlar, birçok sakininin azınlık mensubu olduğu New York'un onlarca yıldır süregelen Demokratik geleneğinin altını çiziyor. New York'un 8.2 milyon vatandaşının yüzde 29'u Hispanik, yüzde 23'ü Hispanik olmayan siyahlar ve yüzde 13'ü de Hispanik Asyalı'dan oluşuyor.

Demografik değişimlerinin siyasi profili kalıcı olarak değiştirdiğine dikkat çeken Fordham Üniversitesi siyaset bilimcilerinden Bruce Berg, oyların New York'un eskiden olduğundan çok daha fazla bir azınlık şehri olduğunu söyledi.