Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) , iyileşen ekonomik güvenin bu yıl toparlamanın görülebileceği beklentilerini desteklemesi sonrası, politika faizini değiştirmedi.

Frankfurt'ta biraraya gelen politika yapıcılar, Bloomberg News'un anketine katılan 55 ekonomistin 50'sinin tahminlerine paralel olarak, politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0.75'teki rekor düşük seviyede tuttu. Banka ayrıca, mevduat ve marjinal kredi faizlerini de değiştirmeyerek sırasıyla yüzde 0 ve yüzde 1.5 seviyelerinde tuttu. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, faiz kararının ardından, TSİ 15:30'da basın mensuplarına açıklamalarda bulunacak.

İyileşen güven göstergeleri, AMB'nin üzerindeki, zaten rekor düşük seviyede bulunan  politika faizini düşürme ve sonuçları bilinmeyen bir hareket olan mevduat faizlerini eksiye düşürme baskısını azalttıyor. Geçen yıl, zor durumdaki ülkelerin tahvillerinin sınırsız alımı taahhüdü ve 17 Euro Bölgesi üyesini daha yakın hale getiren siyasi ilerlemeler, bölgenin dağılma endişelerini iyice azalttı.

Milano'da UniCredit Global Research şef Euro Bölgesi ekonomisti Marco Valli, "Riskler her zaman var, ancak faizleri düşürmek için de bir sebep yok," dedi ve "Ekonomik istikrara yönelik işaretler, finans piyasalarındaki son istikrarda görüldüğü üzere, halihazırda ilk çeyrekte var. Ilımlı bir toparlanma göreceğiz" değerlendirmesinde bulundu.