Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Geçtiğimiz hafta boyunca ABD'de beklenenden daha fazla kişi işsizlik maaşı başvurusunda bulunarak istihdam piyasasında dengesiz bir gelişmenin olduğunu yansıttı.

Çalışma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre işsizlik başvuruları 5 Ocak'ta biten haftada 4,000 yükselerek 371,000'e çıktı. Bloomberg anketine katılan 48 ekonomistin tahmin medyanı 365,000 olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz haftanın verileri ise 372,000'den 367,000'e aşağı yönlü revize edildi.

Ekonominin en büyük bölümünü oluşturan tüketici harcamaları için işten çıkarılmalarda istikrarlı bir düşüş ve istihdamda bir artışın görülmesi gerekiyor. Kongre'nin mali uçuruma çözüm bulması endişeleri biraz rahatlatsa da, borç limiti tehditi istihdama yönelik görünümü de etkileyebilir.

Bank of America Corp. New York kıdemli ABD ekonomisti Michael Hanson, "Başvurular sabit bir alan içerisinde hareket ediyor, ama hikaye burada işten çıkarılmalardan ziyade işe alımlarda. İşe alımlar normal bir süredir. Yavaş bir ilerleme gösteriliyor. Daha hızlı ekonomik büyüme görebilmek için daha hızlı istihdam büyümesi lazım" dedi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahminleri 340,000 ve 380,000 arasında değişiklik gösterdi.