Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:30'da güncellendi)

Avrupa Merkez Bankası Başkanı (AMB) Mario Draghi, Euro Bölgesi ekonomisinin, bölgedeki krizin en kötü halinin şimdilik yumuşaması ile birlikte, 2013 yılının ikinci yarısında toparlanması gerektiğini söyledi. Draghi, bölgedeki tahvil piyasalarının istikrar kazandığı bir ortamda, ekonominin bu yıl yavaş bir biçimde toparlanacağını belirtti.

Draghi, politika yapıcıların bugün politika faizini yüzde 0.75'teki rekor düşük seviyede tutma kararının ardından Frankfurt'ta basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Parçalara ayrılmanın kademeli olarak giderildiği yolunda işaretler var," dedi ve "Avrupa Merkez Bankası'nın tedbirlerinin ekonomi üzerinde etkisini hissettirmesi ile birlikte, kademeli bir toparlanma bu yılın ilerleyen dönemlerinde başlamalı. Aynı zamanda, görünüme yönelik riskler aşağı yönlü" şeklinde görüş bildirdi.

Draghi, ayrıca, toparlanmanın kırılgan olduğu uyarısında bulundu.

Draghi, bugünkü faiz değiştirmeme kararının ise oybirliği ile alındığını belirtti.

Draghi, son üç yılda ekonomide olumsuz etkiler yaratan kargaşanın azalma işaretleri göstermesi ile birlikte, Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi'nin bu yılki ilk faiz kararının alındığı toplantıya başkanlık yaptı. AMB'nin geçen yıl ortak para birimine istikrar sağlamak için sınırsız ülke tahvili alımı taahhüdünde bulunması ve bölgenin 17 ülkesini ekonomik olarak daha da yaklaştıran siyasi adımların atılması, Euro Bölgesi'nin dağılacağı yolundaki endişeleri azalttı.

Draghi, "Enflasyon oranlarının bu yıl yüzde 2 seviyesinin daha da altına düşmesi bekleniyor," dedi ve "enflasyon görünümüne yönelik risklerin "geniş anlamda dengelendiğini" sözlerine ekledi.

Draghi, "Reel ekonomi zayıf kalmaya devam ediyor," dedi ve görünüme yönelik risklerin, bilanço düzeltmelerine ilişkin ihtiyaçlar ve "süregelen belirsizliklerin" büyüme üzerinde yük oluşturması ile birlikte, aşağı yönlü olduğunu sözlerine ekledi.

Euro, Draghi'nin, bu yıl yavaş büyümenin görüleceğini açıklamasının ardından dolar ve yen karşısındaki yükselişini genişletti.

Euro yen karşısında, Draghi'nin açıklamalarından destek buldu ve Londra saati ile 13:49'da yüzde 1.2 değer kazanarak Temmuz 2011'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Dolar karşısında ise euro, yüzde 0.6 yükselerek 1.3195 dolara kadar değer kazandı. Temmuz ayında yüzde 7.75 ile euro dönemi rekor seviyesine çıkan İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bugün, Mart ayından bu yana ilk kez yüzde 5'in altına düştü.

Draghi, ayrıca, "Önde gelen sanayileşmiş ülkelerdeki jeopolitik sorunlar ve dengesizlikler, ekonomik büyümeyi, şimdilerde tahmin edildiğinden daha uzun süreli olumsuz etkileme potansiyeli taşıyor" dedi.

(16:30'da güncellendi)