Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Emtia, Çin ekonomisinde yaşanan toparlanmanın talebi de beraberinde getireceği iyimserliğiyle enerji ve metaller önderliğinde son 11 haftadan uzun bir sürenin zirvesine yükseldi. Altın ise bir haftanın en yüksek seviyesini gördü.

Standard & Poor's GSCI Değerli Metaller Endeksi alüminyumun yüzde 2'ye varan tırmanışı ve ham petrolün 3 aydan uzun bir sürenin zirvesine yükselmesi üzerine 22 Ekim'den bu yana gördüğü en yüksek seviyeye ulaştı. Çin ihracat oranı Aralık ayında yüzde 14.1 tırmanış gösterirken, Bloomberg News tarafından yapılan beklenti anketi medyanı olan yüzde 5'lik oranı da neredeyse üçe katladı. Çin, dünyanın en büyük sanayi metalleri ve enerji kullanıcısı.

Standard Bank Plc emtia araştırma direktörü Walter de Wet, "Geniş bir emtia açısından bakarsak iyi olan şey Çin'in ihracat oranının beklenenin de ötesinde bir toparlanma gerçekleştirerek tahminlerin çok üzerine çıkmasıdır. Çin'de işlerin bir istikrara kavuştuğuna dair şüphe yok" dedi.

Şubat vadeli petrolün varili 1.60 dolara varan yükseliş gerçekleştirerek NYMEX'te 94.70 doları görürken, 3 ay vadeli aluminyum yüzde 1.5 değer kazandı ve tonu 2,105.50 dolardan işlem gördü.