Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Investors Service, Güney Kıbrıs'ın kredi notunu, hükümetin bankaları yeniden sermayelendirmesinden kaynaklanan artan borç yükünü işaret ederek, üç basamak düşürerek "Caa3" seviyesine çekti.

New York merkezli Moody's, açıklamasında, Güney Kıbrıs'ın üç en büyük bankasının geri dönmeyen kredilerinin, Mart ayındaki seviyesi olan yüzde 19'dan Eylül ayında yüzde 26'ya yükseldiğini kaydetti. Moody's, bu kurumların yeniden sermayelendirilmesinin maliyetinin yaklaşık 10 milyar euro (13.3 milyar dolar) olabileceğine dikkat çekti.

Londra'da Moody's kıdemli kredi sorumlusu Sarah Carlson, "Artan borç yükünün bir sonucu olarak, Güney Kıbrıs yönetiminin temerrüde düşme ya da sıkıntılı borç takasına gitme ihtimalinin arttığını düşünüyoruz," dedi ve "Ancak baz senaryomuzun bunun 2013 yılında olacağını varsaymadığını belirtmek önemli" değerlendirmesinde bulundu.

Moody's, Güney Kıbrıs'ın borcunun gayrısafi yurtiçi hasılaya (GSYİH) oranının bu yıl yüzde 150'ye tırmanabileceğini ve negatif not görünümünün, bölge yönetimi ile Avrupa Merkez Bankası, Uluslararası Para Fonu ve Avrupa Birliği'nden oluşan troyka ile anlaşmasına ilişkin "belirsizliği" yansıttığını ifade etti.

Carlson, "Baz senaryomuzun bu anlaşmanın olacağı, fonların sağlanacağı ve yönetimin en az 2016'ya kadar yardıma ulaşacağı varsayımına dayandığını söylemek adil olur," dedi ve "Ancak halen tüm sürece ilişkin belirsizlik sürüyor" şeklinde görüş bildirdi.