Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

American Express Co., müşterilerin ve işletmelerin işlemler için daha ziyade dijital teknolojiyi kullanması ile birlikte, büyük bölümü seyahat hizmetlerinden olmak üzere, bu yıl 5,400 kişiyi işten çıkaracak.

New York merkezli AmEx, dün yaptığı açıklamada, dördüncü çeyrek karının yüzde 47 düştüğünü ve kıdem tazminatları ve kredi kartları getirilerinin gelecekteki geri ödemesinin hesaplanmasındaki değişiklikten kaynaklanan maliyetler dahil 594 milyon dolar vergi sonrası yükümlülük olduğunu açıkladı.

Şirket CEO'su  Kenneth I. Chenault , "Seyahat büyük bir değişimden geçiyor," dedi ve "Şirket seyahati ekonomisi son yıllarda, işletmelerin herhangi bir kısmından daha dramatik değişimlere sahne oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Satınalmalar yönünden ABD'nin en büyük kredi kartı şirketi American Express, ayrıca müşterilerine dünya çapında, seyahat rezervasyonu ve danışmanlık hizmetleri de sağlıyor. Şirketin rakipleri arasında, en değerli online seyahat acentası Priceline.com ve Expedia Inc. gibi internet şirketleri yer alıyor.

Şirket, 17 Ocak'taki resmi kar duyurusundan önce, ön sonuçları açıkladı. Üçüncü çeyrekte, seyahat komisyonları ve ücretleri yüzde 3.1 düşüşle 465 milyon dolara indi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, dördüncü çeyrek net kar, geçen yılın aynı dönemindeki seviyesi olan 1.19 milyar dolardan 637 milyon dolara indi. Bir defalık işlemlerin dışarıda tutulduğu düzeltilmiş hisse başına kar 1.09 dolar oldu. Bloomberg News'un anketine katılan 27 analistin tahminlerinin medyanına göre, bu rakamın 1.06 dolar seviyesinde çıkması bekleniyordu. Vergi sonrası yükümlülükler, 287 milyon dolarlık kıdem tazminatı maliyeti ve 212 milyon dolarlık geri ödemeleri hesaplamadaki değişiklikten kaynaklanan maliyetleri içeriyor.