Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin para birimi yuan dolar karşısında, ekonomik büyümenin hızlanması ile birlikte, Çin'in enflasyonu dizginlemek için para biriminin değer kazanmasına tolerans göstereceği spekülasyonu ile 6.22 seviyesinin ötesine geçerek 1993 yılından bu yana en güçlü seviyesine ulaştı.

Çin'de tüketici fiyatları endeksi Aralık ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.5 arttı. Kasım ayında yüzde 2 artış gösteren tüketici fiyatlarının, Bloomberg'in anketine katılan 42 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, yüzde 2.3 artması bekleniyordu. Dün açıklanan verilere göre, Çin'de ihracat geçen ay yüzde 14.1 ve ithalat yüzde 6 artış göstermişti. Her iki rakam da ekonomistlerin beklentilerinin üzerinde egrçekleşti.

Hong Kong'da Glory Sky Global Markets Ltd. idari başkan yardımcısı Daniel Chan, "Son veriler, Çin ekonomisi ile ilgili endişeleri azalttı," dedi ve "Yüksek enflasyon, yetkililerin ithalat fiyatlarını düşürmek için daha güçlü bir yene izin vereceği anlamına geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Çin para birimi dolar karşısında yüzde 0.13 güçlenerek, Şanghay'da 6.2161 seviyesinden kapandı ve gün içinde 6.2126'yı görerek 1993'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Yuan bu hafta yüzde 0.23 değer kazandı.

Oniki aylık teslimatsız forwardlar son beş günde yüzde 0.73 yükselerek 6.2768 seviyesine çıktı ve 28 Ekim 2011 ile biten haftadan bu yana en güçlü performansını gösterdi. Kontratlar bugün yüzde 0.1 geriledi.