Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kazan Soda yatırımdaki istihdamı çok önemsediklerini belirterek "2017'ye kadar yapılacak yatırımlar bizim işsizliği önleme stratejimizle birebir örtüşüyor" açıklamasında bulundu.

Yıldız, Ciner Grubu şirketlerinden Kazan Soda Elektrik - China Tianchen Engineering Corporation Soda Külü ve Kojenarasyon Tesisleri imza töreninin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin Kazan Soda ilgili sorusuna karşılık Bakan Yıldız, ''Bizim çok önemsediğimiz bir proje. Gaz depolama kapasitemizi kullandığımız miktarın yüzde 15'ine çıkarmamız lazım. Yüzde 10 hedefiyle başlamıştık ama her geçen gün gaz tüketimi arttığı için doğal gaz depolanmasını artırmamız lazım. Soda yatırımdaki istihdamın çok önemsiyoruz. 2017'ye kadar yapılacak yatırımlar bizim işsizliği önleme stratejimizle birebir örtüşüyor." açıklamasında bulundu.

Yatırım süreci içindeki bir takım prosedürlerle ilgili zorlukları da Türkiye artık aşmış olacağını vurgulayan Bakan Yıldız, "Her geçen gün yatırımcının önü açılacak. Türkiye'nin enerjideki büyüme hızı OECD ülkeleri içinde en yüksek orana sahip. Bir yandan bu değişimi yaparken bir yandan da büyümeye devam ediyoruz. Nükleer santraller ile 2023 hedeflerimizi artık tamamlamak durumdayız.'' dedi.


-Ciner: 2 bin 200 kişi çalışacak

Ciner Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner de bu yatırım için Türkiye ve Grubu adına gurur duyduğunu belirterek, ''Bu yatırımla, soda külünde dünyada en büyük üretici oluyoruz. Üretilecek her bir dolar Türkiye'ye net Döviz girdisi yaratacaktır'' diye konuştu.

2016-2017'de tamamlanacak ve 5 bölümden oluşan eklektik bir yapıdaki yatırım ile ilgili olarak Ciner; "Yapacağımız 1 milyar 750 milyon dolarlık ihracatın, yaklaşık 1 milyar 250 ile 1 milyar 300 milyon doları sodadan oluşacaktır. Bunun içinde Eti Soda da olacaktır. Bu yatırımın finansmanı Çin bankalarından yapılacaktır. Yerli banka kullanmayacağız. 2 bin 200 kişi çalışacak. Günlük 8 bin ton mal taşınacak. Ulaştırma Bakanlığı ve Devlet Demir Yolları ile anlaşmamızı yaptık. Bu yatırımı da Devlet Demir Yolları adına mali kısmını biz yükleniyoruz." açıklamasında bulundu.

-Ciner: Satacak malımız yoktur

Günde yaklaşık 4 trenin 2000 - 2500 ton civarında ürünü deniz kıyısına taşıyacapını belirten Ciner; "Malın tamamı Güney Amerika, Avustralya dahil olmak üzere ihraç edilecektir. Mal satışında herhangi bir zorluğumuz yoktur. Örneğin bugün devam eden Eti Soda'nın bütün 2013 üretimi bugünden itibaren satılmıştır. İlave bir satış yapmak için birisi gelirse satacak malımız yoktur.

1 milyar 100 milyon ton trona rezervinin mevcut olduğunu belirten Ciner; "Bu bayağı yüksek bir rakamdır. Beypazarında 240 milyon civarında üretimiz vardır. Burası ise 1 milyar tonun üstündedir. Büyük bir kaynaktır. Yeri gelmişken de söylememde bir şey yok. İş hayatına ilk başladığım yıllarda bu ülkede kendime öğretmen ve hocam olarak alıp hayatta hiç karşılaşmadığım ama bütün gösterdiği yolları takip ettiğim  Rahmetli Cumhurbaşkanımız Özal'ın 'Türkiye'nin borcunu ödeyecek' dediği rezervi benim yapmam iyi bir talebe olduğumu da gösteriyor.'' açıklamasında bulundu.

Ciner, ''Stratejik teşvik belgesi alması açısından bir adımınız oldu mu?'' sorusuna ''Stratejik teşvik belgemiz yok. Madencilik yatırımının tasvip ettiği bütün teşviklerden faydalanacağız'' yanıtını verdi.

''Tesisler ne ile çalışacak?'' soruna karşılık Ciner, ''Elektrikten ziyade buhar kazanımlı bir sistemle çalışıyoruz. Buharla çalışan kazanlarımız var. Burası kömür bölgesine uzak olduğu için doğal gaz ile buhar üretmeyi düşünüyoruz. Sayın bakanımız buna biraz karşı çıkıyor. Yerli madenlerin kullanılmasını istiyor. Özellikle belirtmek istiyorum; soda işinde 8 yılda bürokrasiyle çok mücadele verdik. Ama bu dönemde Sayın Başbakanımızın büyük desteklerini gördük'' şeklinde cevap verdi.

Eti Soda tarafında kapasite arttırımına ilişkin soruya Ciner, ''Evet, 500 bin ton kapasite arttırımı olacak'' dedi.

Yatırım finansmanının ne kadarının öz kaynaktan karşılandığının sorulması üzerine Ciner, mümkün olduğunca öz kaynak koyacaklarını söyledi.