Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bilanço sezonuna ilişkin olumlu beklentiler endekslere destek olurken, kar satışlarını da bir miktar sınırlı kalmasına neden olabileceği konuşuluyor. Japonya’da acil teşvik paketinin onaylanmasının büyümeye % 2’lik katkı sağlaması ve 600 bin civarında yeni istihdam yaratması bekleniyor. Çin cephesinde ise beklentilerin üzerinde gerçekleşen enflasyon rakamları, ekonomiyi desteklemek adına  genişleme adımları açısından önemli. Geçtiğimiz haftalarda iyi performansla dikkat çeken Çin’de hisse senedi piyasalarında sabah saatlerinde kayıplar %1’in üzerinde.  Avrupa’da ise gündemde dünkü başarılı geçen ihaleler sonrasında yeni günde İtalya’nın 3 yıllık tahvil ihracı göze çarpıyor. Benzer vadedeki bir önceki ihalede ortalama faiz %2.50 olarak gerçekleşmişti.

Yurt içi gündemde ise, cari işlemler açığı, beklentilerden olumlu gerçekleşerek Kasım ayında 4,5 milyar dolar seviyesinde çıktı. Cari açıkta düzelme yavaş da olsa sürüyor. Yıllık cari açık ise 51.9 milyar dolar oldu. Bu, GSYH’nin % 6,5’una denk geliyor. Sermaye girişinin tamamı kısa vadeli para girişinden oluşuyor. Finansman tarafında ise kısa vadeli akımlar olumsuz olarak algılansa da, MB rezervlerinin artması olumlu karşılanıyor. Enerji dışı cari dengede ise ilk defa bu ay yıllıklandırılmış rakamda fazlaya geçildiği gözlemleniyor.

% 6’nın altındaki gösterge tahvil faizi

Güne % 5.98 seviyesinden başlayan gösterge tahvil faizi, yatay seyrini sürdürerek % 6’nin altında dolaşıyor.

Yükseliş trendindeki İMKB 100

İMKB saat 14:23 itibariyle % 0.53 prim ile 81,268 seviyesinde bulunuyor. İMKB Bankacılık Endeksi dün 2. Seanstaki satışların aksine, aynı dakikalarda, % 0.58 yukardayken, İMKB Sigortacılık Endeksi % 1.11 primli.  Anadolu Sigorta sermaye tavanını 500 milyon TL den 700 milyon TL’ye yükseltmeyi planlıyor.

TL’nin 1.77 seviyesinin altındaki açılışı

Sabah saatlerinde 1.77’in altında güne başlayan Dolar/TL   saat 14:25 itibariyle 1.7710’dan işlem görüyordu. Sepette ise 2.0595 seviyesindeyiz. Euro/Dolar paritesi ise 1.32 seviyesinin üzerinde, 1.3258’den işlem görüyor.

BloombergHT Araştırma Bölümü

Ayşe İyigündoğdu

aiyigundogdu@bloomberg.net