Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD'de Kasım ayı ticaret açığı, perakendecilerin tatil sezonu için ithal mal stoklaması ve yabancı otomobillere olan talebin Sandy'den sonra tekrar canlanmasıyla beklenmedik bir şekilde genişledi.

Ticaret açığı yüzde 15.8 genişleyerek 48.7 milyar dolara çıkarken, Bloomberg anketindeki bütün tahminleri de aşmış oldu. Açık Nisan ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, bu rakam Ekim ayında 42.1 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Okyanus ötesinden gelen tüketici mallarına olan talep rekor seviyeye yükseldi.

Düşüşe geçen petrol fiyatları ticaret açığının Kasım ayında daha da genişlemesini önlerken aynı zamanda hane halkı satın alma gücünü de artırıyor. Güçlenen küresel büyüme önümüzdeki aylarda ihracatı da artırarak Alcoa Inc. gibi ABD'li imalatçılara katkıda bulunabilir.

Pittsburgh'da bulunan PNC Financial Services Group şef ekonomisti Stuart Hoffman, "Harcama konusunda tüketiciler yavaşlayacaktır fakat gerilemeyecektir. İthalat rakamları, insanların Aralık ayında satmayı umdukları malları getirtecekleri beklentisiyle daha iyi olabilirdi" dedi.

Bloomberg anketine katılan 69 ekonomistin tahmin medyanı 41.3 milyar dolarlık ticaret açığına işaret etti. Tahminler ise 39.8 milyar dolar ile 45 milyar dolar arasında değişti. Ekim ayı ticaret açığı rakamı 42.2 milyar dolara aşağı yönlü revize edilmişti.

İthalat Kasım ayında yüzde 3.8 yükselerek 231.3 milyar dolara ulaşarak, Nisan ayından bu yana zirveye çıktı. İthalat oranı Ekim ayında ise 222.9 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Yabancı otomobil ve otomobil parçası alımı 1.51 milyar dolar artarken, mobil telefonlara olan talep 1.81 milyar dolar yükseldi.