Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde 3 yıldır devam eden borç krizinde en kötünün geride kaldığını ilan eden Avrupalı liderler, şimdi artan işsizliği aşağı çekecek ekonomik toparlanmayı sağlamak üzere finansal piyasalarda sıçrama yapmanın yollarını aramaya başladı.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Euro Bölgesi liderleri Kıbrıs için kurtarma paketini tamamlamak için daha fazla zaman istese ve önümüzdeki ay İtalya'da yapılacak seçimler endişeleri artırsa da, euro için en kötünün geride kaldığını söyledi.

UniCredit SpA'nın baş küresel ekonomisti Erik Nielsen, finansal piyasaların yeniden normalleşme başladığını belirterek, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin 10 Ocak'ta bu yıl bölge ekonomisinin resesyondan çıkacağı beklentilerine dikkat çekti.

Draghi'nin ilk kez 6 ay önce dile getirdiği euroyu krizden kurtarmak için ne gerekiyorsa yapılacağı sözleri Euro Bölgesi'ndeki borçlanma maliyetlerinin düşmesi ve piyasalardaki çalkantıların gevşemesinde etkili oldu. Bu durum euro liderlerine Kasım'da yüzde 11.8 ile rekora işaret eden işsizlik ile ilgilenme imkanı tanıyor. İspanya'da ise her 2 gençten biri işsiz.

İspanya'nın 10 yıllık hazine tahvilleri ikinci haftasında da kazanç sağladı ve faizler de 11 Ocak'ta yüzde 4.84'lere kadar geriledi. Ülkedeki borçlanma maliyetleri Temmuz'da yüzde 7.62'ye kadar tırmanarak, euroda ayrışma sinyallerine neden olmuştu.