Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'de geçtiğimiz ay sürpriz bir şekilde tahminlerin 3 katı artış kaydeden ihracat verisi, Goldman Sachs Group Inc., UBS AG ve Australia&New Zealand Banking Group Ltd. analistlerinin, istatistiklerin "güvenilmez" olabileceği endişelerine neden oldu.

Çin'de ihracat geçtiğimiz ay yıllık bazda yüzde 14.1 artışla Mart 2011'den bu yana en iyi sürprizini yaptı. Ancak UBS, Çin'in ihracatındaki sıçramanın limanlardaki hareket ve ticaret ortaklarının ithalat rakamlarıyla örtüşmediğini söylerken, Goldman Sachs ve Mizuho Securities Asia Ltd. da, rakamların imalat endeksinde deniz aşırı siparişlerden çok fazla sapmaya işaret ettiğini ileri sürdü.

Dış ticaretteki daha düşük kazançlar, 7 çeyrek üst üste yavaşlayan ekonomide daha düşük vitesli bir toparlanmanın sinyalini verebilir. Avsutralya Hazine Bakanı Wayne Swan da ekonomik sıçramanın, küresel talepteki iyileşmenin göstergesi olduğunu söylüyor. ANZ'nin analistlerinden Liu Li-ang, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin istatistik rakamlarındaki doğruluğun, yerel ve yabancı yatırımcılar için önemli olduğu kadar, Çin hükümeti için de önemli olduğunun altını çizdi.

Liu, Çin'in küresel ekonomideki etkisinin arttığını, bu nedenle yalnızca Çinli politikacılar değil, iş dünyasından isimler ve dünyanın geri kalanının da daha iyi verilere ihtiyaç duyduğunu belirterek, "Güvenilmez veriler, şirket planlaması ve kaynak dağıtımı üzerinde olumsuz etkiye neden olabileceği uyarısında bulundu.

10 Ocak'ta Aralık ayı ihracat verilerini açıklayan Pekin'deki gümrük yönetiminden henüz bir yanıt gelmedi.

Şanghay Bileşik Endeksi bugün Şanghay saati ile 10:01'de yüzde 0.1 yukarıda seyrediyordu.