Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de menkul kıymetler düzenleyici kuruluşu, Çin'in, yabancıların iç piyasalarda menkul kıymet alımına izin veren iki yatırım programını 10 kat artırabileceğini kaydetti.

Çin Menkul Kıymetler Düzenleyici Komisyonu başkanı Guo Shuqing, bugün Hong Kong'da bir konferansa, Renminbi Kalifiye Yabancı Kurumsal Yatırımcılar ve Kalifiye Yabancı Kurumsal Yatırımcılar programlarının birlikte, Çin hisse senetlerine yatırım yapan fonların yüzde 1.5 ila yüzde 1.6'sını karşıladığını kaydetti.

Guo'nun yorumları, Çin'de gösterege Şanghay Bileşik Endeksi'nin yüzde 2.0'nin üzerinde sıçramasına ve bu yılın en hızlı yükseişini gerçekleştirmesine neden oldu. Bank of Communications Ltd. stratejisti Hao Hong, hisse senetlerinin, yabancıların lokal piyasalarda yapacağı yatırım kotasının artırılacağı beklentisi ile yükseldiğini söyledi.

Hong, "Yabancı yatırımcıların hisse sendi alabileceği olasılığı, olasılık olsa bile, hisse senetleri için yukarı yönlü bir faktör," dedi ve "Guo'nun yorumları çok önemli. Zira bu yorumlar, hükümetin hisse senetlerinde yükseliş istediğini işaret ediyor ve ayrıca bunlar bir politika sinyali" değerlendirmesinde bulundu.

Guo, bugünkü açıklamasında, genişlemenin bir sonraki safhasında, Çinli yetkililerin, bireysel yatırımcılara da, Renminbi Kalifiye Yabancı Kurumsal Yatırımcılar programına katılmasına izin verebileceğini belirtti. Mevcut hali ile yalnıza Çinli finans şirketlerinin  Hong Kong'daki birimlerine açık olan bu program, yatırımcılara denizaşırı yuanlarını yeniden Çin'e kanalize etmelerine imkan tanıyor.

Hong Kong Hazine Bakanı K.C. Chan, Hong Kong ve Çin Menkul Kıymetler Düzenleyici Komisyonu arasındaki perakende yatırımcıların programa dahil edilmesine yönelik görüşmelerin daha ilk safhalarında olduğunu söyledi.

Guo Kasım ayında yaptığı açıklamada, yetkililerin Renminbi Kalifiye Yabancı Kurumsal Yatırımcılar  programının 70 milyar yuan (11 milyar dolar) olan kotasını 200 milyar yuan artırılması konusunda anlaşma sağladığını söylemişti. Nisan ayında, Çin, Kalifiye Yabancı Kurumsal Yatırımcılar programını 80 milyar dolara yükseltmişti.

Guo, 20 Aralık'ta yaptığı açıklamada, düzenleyicilerin, Kalifiye Yabancı Kurumsal Yatırımcılar programının 80 milyar dolarlık sınırına ulaşılması durumunda, Döviz kotasının "muhakkak" artırılacağını belirtmişti.