Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

United Parcel Service Inc., Avrupa Komisyonu antitröst düzenleyicilerinin, TNT Express NV'yi 5.16 milyar euroya (6.9 milyar dolar) satınalma anlaşmasını bloke etmesini beklediğini kaydetti.

Atlanta merkezli şirket, bugün yaptığı açıklamda, düzenleyicilerin iptali durumunda TNT'ye 200 milyon euro ödeyeceğini ve teklifi geri çekeceğini kaydetti. UPS, kararın resmi olarak önümüzdeki haftalarda kabul edileceğini kaydetti.

UPS başkanı Scott Davis, açıklamada, "Avrupa Komisyonu'nun aldığı pozisyondan dolayı son derece hayalkırıklığına uğradık," dedi ve "Avrupa Komisyonu'nun satınalma konusundaki endişelerini gidermek için önemli ve somut tedbirler önerdik" şeklinde görüş bildirdi.

Avrupa Komisyonu Rekabetten Sorumlu Komiseri Joaquin Almunia, geçen hafta yaptığı açıklamada, UPS'in TNT'yi satınalmasının, doğan boşluğu doldurmak için, benzer piyasa gücünde diğer bir şirketi gerektirdiğini kaydetmişti.

Almunia, 11 Ocak'ta Londra'da yaptığı açıklamada, "TNT'nin rolünü alacak, öyle ya da böyle, bütünleyici olarak eşdeğer bir oyuncu ikame etmemiz gerek," dedi. Deutsche Post AG'ye ait DHL gibi bütünleyici olarak adlandırılan şirketler, havayolu nakliyesi yapabilecek lojistik şirketlerden oluşuyor.

AB'nin şikayetleri konusunda bilgiye sahip bir kaynağa göre, düzenleyici kuruluşlar, Ekim ayındaki satınalmaya yönelik resmi itirazlarını, TNT ve piyasa payı lideri DHL'in, Avrupa'da bir gün sonrası ekspres teslimatlarda UPS'in temel rakipleri olduğunu kaydederek, gönderdiler.

Almunia, 11 Ocak'taki açıklamasında, "Tarafların önerdikleri tedbirlere bakıyoruz" dedi.