GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

-ABD tahvil faizleri düşüşün 3. gününde

ABD tahvilleri, borç limiti konusundaki siyasi restleşmenin güvenli varlıklara olan talebi artıracağı söylentileriyle yükselişlerini üçüncü güne taşıyarak faizleri aşağı yolladı.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvil faizi 3 baz puan gerileyerek New York saatiyle 10:41'de yüzde 1.82'ye geriledi. Faiz, 2 Ocak'tan bu yana en düşük seviyede.

-ABD hisseleri perakendecilerle toparlanıyor

ABD hisseleri, borç tavanına yönelik endişelerin ve perakendecilerin gerçekleştirdiği ralliyle birbirini dengelemesinin ardından çok fazla değişmedi.
S&P 500 Endeksi New York saatiyle 12:53'te yüzde 0.1 düşerek 1,469.91 puana geriledi. Dow Jones 2.24 puan gerileyerek 13,505.08 puana indi. S&P 500'deki işlem hacmi bu raporun yazıldığı sırada 30 günlük ortalamanın yüzde 5.8 altında gerçekleşti.

-Gelişen piyasalarda "iPhone" etkisi yaşandı

Gelişen piyasa hisseleri, zayıflayan iPhone taleplerinin tedarikçilere zarar vereceği endişeleri ve emtia üreticilerinin sanayi metalleriyle düşmesinin ardından, teknoloji hisselerindeki 3 haftanın en büyük düşüşüyle beraber geriledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi New York saatiyle 10:37'de yüzde 0.7 düşerek 1,073.52 puana geriledi. Nikkei online gazetesinin haberine göre Apple, iPhone 5 ekranları için bu çeyrekteki siparişlerini neredeyse yüzde 50 oranında kesti. Dünya Ticaret Örgütü'nün verilerine göre gelişen piyasalar endeksindeki 21 ülke ihracatlarının ortalama yüzde 21'ini ABD'ye gönderiyor.

-Platin, Nisan'dan bu yana ilk kez altını geçti

Platin fiyatları, dünyanın en büyük üreticisinin üretimi keseceğini açıklamasının ardından son 3 ayın zirvesine yükselirken, Nisan ayından bu yana da ilk kez altını geçmiş oldu. Paladyum 10 ayın zirvesini görürken, altın fiyatları da arttı.

Nisan vadeli platinin onsu yüzde 2.9'a varan artışın ardından 1,706.80 doları görerek 9 Ekim'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, bugün yerel saatle 07:49'da New York Mercantile Exchange'de 1,688.60 dolardan işlem gördü. Fiyatlar geçtiğimiz yıl yüzde 9.8'lik artıştan sonra bu yıl yüzde 9.5 yükseldi. Spot platin yüzde 1.9 yükselerek Londra'da 1,687.91 dolardan satıldı.

-ABD'de ÜFE beklentilerden fazla düştü

ABD'de üretici fiyatları gıda maliyetlerinin gerilemesinin ardından Aralık ayında üst üste 3. ay düşerek enflasyonda sıçrama şansının az olduğu sinyalini verdi.

Çalışma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre üretici fiyat endeksi (ÜFE) bir önceki yüzde 0.8 düşerken, Aralık ayında yüzde 0.2 geriledi. Bloomberg News anketine katılan 77 ekonomistin tahmin medyanı ise yüzde 0.1'lik bir düşüşe işaret etti. 2012 yılının tamamı için şirketlerin ödedikleri fiyatlar yüzde 1.3 tırmanırken, bu rakam 2008'den bu yana yaşanılan düşüşlerdeki en küçük ilerlemeyi gösterdi. Geçtiğimiz 10 yıl boyunca ise fiyat artış ortalaması yüzde 3.4 oldu.

-ABD perakende satışları beklentileri aştı

ABD'de perakende satışlar tatil alışverişinin sona ermesinin ardından Aralık ayında beklentilerin üzerine çıkarak hanehalkının, ABD'li politikacıların yıl sonunda ulaşmaya çalıştığı anlaşmanın daha da ötesine baktıklarını gösterdi.

Washington'da bulunan Çalışma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Aralık ayındaki yüzde 0.5'lik yükseliş, Kasım ayındaki yüzde 0.4'lük artışı takip etti. Bloomberg anketine katılan 83 ekonomistin tahmin medyanı bu yükselişin yüzde 0.2 olacağı yönündeydi. Otomobil ve akaryakıt dışında satışlar üst üste 2. ay yüzde 0.6 yükseldi.

-ABD'de New York imalat sanayi daraldı

ABD'de New York bölgesinde imalat sanayi Ocak ayında, sektörün mali belirsizliğin etkileri ile karşı karşıya kalmaya devam etmesi ve denizaşırı talepteki durgunluğun etkisi ile, daraldı ve daralmasını altıncı aya taşıdı.
New York Fed'in açıkladığı genel ekonomi endeksi, Aralık ayındaki seviyesi olan eksi 7.3'ten Ocak ayında eksi 7.8 seviyesine geriledi. Bloomberg News'un anketine katılan 54 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin sıfır seviyesinde çıkması bekleniyordu. Bu verinin sıfır seviyesinin altında çıkması, New York, kuzey New Jersey ve güney Connecticut'ta imalat sektörünün daraldığını işaret ederken, sıfır seviyesi değişiklik olmadığını gösteriyor.

-Alman GSYH'si 4. çeyrekte geriledi

Avrupa'nın en büyüğü olan Alman ekonomisi, borç krizi ve zayıf küresel talebin ihracat ve şirket yatırımlarına zarar vermesiyle 2012 yılının son çeyreğinde büyük ihtimalle geriledi.

Wiesbaden'de bulunan Federal İstatistik Ofisi'nden yapılan açıklamada öncül tahminlerin gayrı safi yurt içi hasılanın 3. çeyreğin ardından yaklaşık yüzde 0.5 düşmüş olabileceğini gösterdiği belirtildi. Raporda, büyümenin 2011 yılında yüzde 3'ten 2012 yılında yüzde 0.7'ye gerilediği belirtildi. Bloomberg News anketine katılan 28 ekonomistin tahmin medyanı Alman ekonomisinin geçtiğimiz yıl yüzde 0.8 genişleyeceği yönünde olmuştu. Almanya öte yandan gayrı safi yurt içi hasılanın yüzde 0.1'i kadar bir bütçe fazlası açıklarken bu rakam 2007 yılından bu yana ilk bütçe fazlası olarak kayda geçerken, 2011'deki yüzde 0.8'lik bütçe açığını da tersine çevirmiş oldu.

Advertisement