Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası İcra Kurulu üyesi Benoit Coeure, bu ay başlayabilecek olan bankaların kullandığı üç yıl vadeli kredilerin erken geri ödemesinin gecelik bankalararası faiz üzerinde fazla etkili olmasını beklemediğini söyledi.

Coeure, Paris'te katıldığı bir etkinlikte yaptığı açıklamada, Uzun Vadeli Refinansman Operasyonu (LTRO) olarak bilinen Avrupa Merkez Bankası'nın uzun vadeli kredilerini işaret ederek, "Bankaların LTRO'ları erken ödeyip ödememesi konusunda normatif ya da kuralcı bir görüşe sahip değiliz," dedi ve "Erken ödemenin para piyasası üzerinde büyük etkisi olacak mı? Büyük bir etki beklemiyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Frankfurt merkezli Avrupa Merkez Bankası, kredi daralmasının Avrupa'da finans sistemini tehdit etmesi ile birlikte, Aralık 2011'den başlayarak, piyasaya 1 trilyon euronun (1.3 trilyon dolar) üzerinde üç yıl vadeli ucuz kredi sağladı. Şimdilerde piyasa güveninde görülen kırılgan toparlanma ile birlikte, yatırımcılar, para politikasını daraltmak isteyip istemediğinin işaretlerini almak için, Avrupa Merkez Bankası'nın kredi geri ödemelerine yaklaşımını test ediyor.

Euro dolar karşısında, Coeure'nin açıklamalarının ardından düştü ve dolar karşısında yüzde 0.4 gerileyerek, Frankfurt saati ile 15:27'de 1.3326 dolara indi. Euro dolar karşısında 14 Ocak'ta 1.3404 dolara kadar değer kazanarak, 29 Şubat 2012'den bu yana en güçlü seviyesine ulaşmıştı.