Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Tüketici Güveni yükselen bordro vergilerinin ardından Ocak ayında beklenmedik bir şekilde düşerek neredeyse son bir yılın en zayıf seviyesine geriledi.

Thomson Reuters/University of Michigan öncül tüketici güveni endeksi 71.3'e gerileyerek Aralık 2011'den bu yana en zayıf seviyeye gerilerken, bir önceki ayın verisi 72.9 olarak gerçekleşmişti. Bloomberg anketine katılan 74 ekonomistin tahmin medyanı ise endeksin 75'e yükseleceği yönünde gerçekleşmişti.

Target Corp. gibi perakendecilerin yıl boyu sunduğu indirimlere rağmen, Sosyal Sigorta ödemelerini karşılayabilmek için artırılan vergilerden dolayı azalan maaşlar göz önüne alındığında tüketici harcamalarının artmasında yavaşlamalar görülebilir. Aynı zamanda yükselen istihdam ve konut fiyatlarıyla ucuzlayan akaryakıt fiyatları perakende satışların devam etmesini sağlayabilir.

Pittsburgh'da bulunan PNC Financial Services Group ekonomisti Kurt Rankin, "Belirsizlik yeni normal haline geliyor. Tüketici güveni hala düşük" ifadelerini kullandı.

Bloomberg anketine yapılan tahminler 70 ile 84 arasında değişiklik gösterdi. Endeks, en son resesyonda 64.2 ortalama tuttururken, Aralık 2007'de başlayıp Haziran 2009'da biten ekonomik düşüşe kadar olan 5 yıllık periyodda 89 ortalamasına sahip olmuştu.

Tüketici harcamalarının yönünü tahmin eden Michigan 6 aylık beklenti endeksi ise 62.7'ye düşerek Kasım 2011'den bu yana en zayıf seviyeye geriledi. Bir önceki ayın rakamı 63.8 olmuştu.