Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İkinci başkanlık dönemindeki en önemli görevlerinden birinin orta sınıf ailelere yardım etmek olduğunu söyleyen ABD Başkanı Barack Obama, Amerikalılarının yaşam standartlarının iyileştirilmesi karşısındaki birçok engelin varlığında başkanlık yeminini etti.

Kongre'nin istihdam vergilerindeki geçici yüzde 2 indirimin sonlanmasına izin vermesiyle Amerikalıların çoğu bu yıla gelirlerinde kesintiyle başladı. İşçilerin ücretlerinde kendi kendilerine kazanç sağlama şansları da, 2014'ün sonuna kadar yüzde 7'lerde seyretmesi beklenen işsizliğin etkisiyle artan rekabetten ötürü sınırlı olacak.

Konuttaki güçlenme ve imalatçıların yakıt maliyetlerini düşüren enerji sektöründeki sıçrama sinyallerine rağmen ekonomistler, federal vergi artışları ve hrcama kesintilerinin büyümeyi aşağı çekerek ve küresel ekonomideki yavaşlama sinyalleriyle gerileyen ihracata dikkat çekerek, daha düşük büyüme öngörüyor. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahminine göre ABD ekonomisi, 3. çeyrekte yüzde 3.1 büyümesine rağmen 2013 genelinde yüzde 2'lerde kalacak.

Diğer yandan Obama, aynı zamanda ajandasına karşı toplu muhalefet eden Cumhuriyetçiler'in, federal harcamalarının kesilmesi konusunda baskıları ile karşı karşıya bulunuyor.

Başkanın hâlen temel olarak defansif bir tutum sergilediğine dikkat çeken AFL-CIP Sendika Federasyonu politika direktörü Damon Silvers, Obama'nın en temel görevinin ekonomik toparlanmaya ve hükümetin halka hizmet verme kapasitesine zarar verecek kemer sıkmaları önlemek olduğunu söyledi.