Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası'nın yetkilileri Ağustos 2007'de yüksek riskli mortgage krizinin başlangıcını öngördü; ancak aralarında Fed Başkan Yardımcısı Janet Yellen'in de olduğu bazı Fed yetkililerinin uyarılarına ramen ABD ekonomisinin krize dayanabileceğine kanaat getirdi.

Fed Açık Piyasa KOmitesi'nin dün açıkladığı Temmuz 2007 tarihli tutanaklarına göre Fed yönetim kurulu başkan yardımcısı Donald KOhn, iyi sermayelendirilmiş bankalar ve fırsatçı yatırımcıların devreye, finansal dışı işlere ve borçlarını servis edebilen hanehalkı çoğunluğuna kredi akışını koruyarak, devreye gireceğini ve açığı kapayacağını söyledi.

Tutanaklar, FOMC'un tahvillere çevirilerek dünya genelinde banka ve yatırımcılara satılmış olan milyarlarca dolarlık düşük kaliteli konut varıkların teşkil ettiği yayılma risklerinin büyüklüğünü kavramakta ağır kaldığına işaret etti. O dönemde San Francisco Fed Başkanı olan Janet Yellen gibi birçok FOMC üyesi 2007'nin ilk yarısında endişeli görünse de, Fed, ekonominin performansına odaklanarak, Ağustos sonrasına kadar politika hamlesinde bulunmaya yanaşmadı.

Ağustos 2007 tutanaklarına göre FOMC yetkililerine piyasanın istikrar sağlayacağına inandığını söylene Bernanke, durumun ciddiyetini anlamak için izlemede kalacaklarını söyledi.

Tutanaklar, resesyon kelimesinin Ocak ayında 4, Haziran'da 3; Ağustos'ta 1 ve Aralık'ta ise 27 kez geçtiğini gösteriyor.