Şimşek: Vergi mükellefleri faturanın sahteliğini kontrol edebilecek
Maliye Bakanı Şimşek,artık vergi mükelleflerinin kendilerine ulaşan faturanın sahte olup olmadığını kontrol edebileceklerini söyledi
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Antalya'daki bir otelde düzenlenen Vergi Dairesi Başkanlıkları Yıllık değerlendirme ve Hedef Toplantısı'na katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, burada yaptığı konuşmada, bu toplantılar sayesinde performansların iyileştirildiğini belirterek, bu doğrultuda diyaloğa önem verdiklerini söyledi.
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın performansının iyileştirilmesinin bütçeye de olumlu yansımaları olduğunu dile getiren Şimşek, 2012 yılının hem küresel hem de Türkiye açısından ekonomi için zor bir yıl olduğunu kaydetti. Avro bölgesinde krizin derinleşmesi, bazı ülkelerde yaşanan gerginliklerin ekonomiye olumsuz yansımaları olduğuna işaret eden Şimşek, böyle bir ortamda Türkiye'nin başarılı çalışmalar ortaya koyduğunu, mütevazi de olsa büyüme kaydettiğini vurguladı.
Son 10 yılda yapılan çalışmalarla cari açığın kontrol edilebilir duruma geldiğini, enflasyonun son 44 yılın en düşük oranında gerçekleştiğini, işsizliğin azaldığını, yeni iş imkanları sunulduğunu, büyüme kaydedildiğini, kamu borçlarının azaltıldığını anlatan Bakan Şimşek, tüm bu çalışmaların yapısal reformlarla gerçekleştiğini ve orta, uzun vadeli perspektifle yeni hedefler konulduğunu bildirdi.
Geçen sene brüt kamu borç stokunun milli gelire oranını yüzde 39,4'ten, yüzde 36'ya düşürdüklerini, net kamu borç stokunu yüzde 22'nin üzerinden yüzde 18'e düşürdüklerini anlatan Şimşek, öngörülen hedeflerden daha iyi performans ortaya konulduğunu kaydetti.
Türkiye'nin büyük resmine bakıldığında, temel anlamda kamu borçları, enflasyon, cari açık, işsizlik, istihdam, büyüme gibi alanlarda Türkiye'nin başarı sağladığını vurgulayan Şimşek, bu başarıda Gelir İdaresi Başkanlığı çalışanlarının katkısı olduğunu söyledi.
Geçen sene bütçe hedeflerinde bir miktar sapma olduğunu, ancak kaynaklarına bakıldığında gelirde aşağı yönlük bir sapmanın söz konusu olmadığının görüldüğünü dile getiren Şimşek, bütçenin gelir hedeflerinin 1,9 milyar lira üzerinde gerçekleştiğini belirtti.
Harcama konusunda da bir sapma olduğunu ama arka kısmına bakıldığında içlerinin rahat olduğunu kaydeden Şimşek, altyapısına, eğitimine, sağlığa ilave kaynaklar ayırdıklarını, bu alanların orta ve uzun vadede büyümeye katkı sağlanacağını söyledi.
Mükelleflere SMS uygulaması
Bakan Şimşek, 75 milyon insanın hakkını, hukukunu korumak için çalıştıklarını, bunların içinde girişimcilerin de olduğunu dile getirerek, ilk defa mükellefler için ''Mükelleflerin hakları bildirgesi'' yayınladıklarını, ilk defa vergi denetiminin standartlarını oluşturduklarını, ilk defa idareye karşı mükellefin konumunu muazzam şekilde güçlendirdiklerini bildirdi.
Mükellef bir beyanda bulunmuşsa, veya kamu alacağı tespit edilmişse onun da tahsilatının önemli olduğunu vurgulayan Şimşek, ''Tahsilat konusunda kamuya yapılacak ödemelerin önceliklendirilmesinde en altta olmaması lazım. Aslında bizim mükelleflerimizin kamu, yani 75 milyon insanın alacağını önceliklendirmesi gerekiyor'' dedi.
Kendilerinin asıl hedefinin gönüllü uyumu artırmak olduğuna işaret eden Şimşek, bunun için de yenilikçi ve güzel uygulamalar gerçekleştirdiklerinin altını çizdi.
Mükelleflere yardımcı olmak, tahsilatı daha da artırmak açısından önemli çalışmalar yapıldığını anlatan Şimşek, ''Gelir İdaresi Başkanlığı'nca borçlu mükelleflerimize borçlarını hatırlatıcı SMS göndermeye başlıyoruz. Şu anda sistematik, güçlü bir şekilde bunun altyapısı oluşturuldu. Bu mesajlarda borç rakamı olmayacak, çünkü borç değişen bir kalem, daha önemlisi mahrem bir konu. Mükellefler arzuladığı zaman, internet sitemizden öğrenebilecekler'' diye konuştu.
Bakan Şimşek, mesaj gönderilecek mükelleflerin belirlendiğini, bu yıl bu uygulamanın başlayacağını bildirdi.
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın e-devlet uygulamalarında önemli mesafe kaydettiğini dile getiren Şimşek, mükellefin kuruma gelmeden işlemini e-devlet uygulamasıyla gerçekleştirebildiğini söyledi. Asıl hedefin mükellefin daireye uğramasına gerek kalmadan tüm işlerin yapılabilmesi olduğunu belirten Şimşek, ''Mükellef bize gelsin yaklaşımı değil, biz hizmeti nasıl ayağına götürürüz düşüncesi içinde olmalıyız'' diye konuştu.
Muhasebecilere beyanat çağrısı
Mükelleflerin borçlarını daha rahat ödeyebilmeleri konusunda da iyileştirmeler yaptıklarını, bazı kalemlerde mükellefin kredi kartı ile ödeme yapmasına imkan sağlandığını söyleyen Şimşek, yıl sonuna kadar 14 banka ile anlaşma sağlayarak, Gelir İdaresi Başkanlığı ile ilgili işlemlerin bankalar aracılığıyla ödenmesini sağlayacaklarını bildirdi. Bakan Şimşek, tahsilat konusunda kendilerini güçlendirecek ciddi iyileştirmeler gerçekleştireceklerinin altını çizdi.
Ayrıca mükelleflerle idare arasında muhasebecilerin, mali müşavirlerin aracılık yaptıklarını kaydeden Şimşek, muhasebecilere de mesaj bırakarak, mükelleflerinin yükümlülüklerini yerine getirmesi konusunda uyarıda bulunduklarını ifade etti.
Bu sistemin başarılı bir şekilde uygulandığını vurgulayan Şimşek, beyanat çağrılarında önemli oranda azalmalar olduğunun tespit edildiğini belirtti.
Sahte faturanın önüne geçilecek
Bakan Şimşek, mükelleflere ve muhasebecilere veri tabanının açılması ile ilgili yeni bir uygulamayı da hayata geçireceklerini söyledi.
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yaygın olan sahte fatura kullanımını azaltma konusunda önemli bir adım attığını anlatan Şimşek, ''Artık sahte fatura kullanımı veya yükümlülüklerini yerine tam getiremeyen ve mükellefiyeti terk eden mükelleflerimizin bilgilerini ilgili kesimlere açıyoruz. Artık vatandaş da şirketler de mali müşavirler, muhasebeciler de kendilerine ulaşan bir faturanın sahte mi değil mi kontrolünü kısmen de olsa yapabilecekler. Ama henüz tespit edemediğimiz sahtekarlara yönelik bilgi vermemiz mümkün değil'' dedi.
İşi bırakma bildiriminde bulunmayan bir mükellefin işi bıraktığının tespit edilmesi veya yapılan araştırmalar sonucunda bilinen adreslerde bulunamaması halinde bu mükellefin bilgilerini kamuoyuna açacaklarını kaydeden Şimşek, bu uygulama ile iyi niyetli tüccarların, girişimcilerin, yatırımcıların olumsuz yönde etkilenmemelerini sağlamış olacaklarını bildirdi.
Bakan şimşek, bu uygulamalarla sektörün önemli sorununu çözmüş olacaklarını belirtti.
''Borçlarınızı sorgulatın'' tavsiyesi
Herhangi vatandaşın Gelir İdaresi Başkanlığı'nın web sitesine kendi kimlik verileri ile girerek rahat bir şekilde borcunun olup olmadığı yönünde sorgulama yapabileceğine işaret eden Şimşek, ''Eskiden vergi dairesine gelecek, oradaki iş yoğunluğu arasında borçlarını takip edecek. Biz şimdi buna son vermiş oluyoruz. Hizmete başladığımız andan itibaren 3,5 milyon mükellefimiz sorgulama yapmış. Ben samimi bir şekilde tavsiye ediyorum'' diye konuştu.
''Odalarınızdan çıkın'' uyarısı
Bakan Şimşek, 2013 yılının ilk toplantısını gerçekleştirdiklerini ifade ederek, bu toplantıların yeni hedefler belirlenmesi noktasında yararlı olmasını diledi. Gelir İdaresi Başkanlığı çalışanlarına seslenen Bakan Şimşek, şöyle konuştu:
''Aranızda performansı çok iyi olanlar var, nispeten zayıf olanlar var. Bu toplantılar birbirinizden bir şeyler öğrenme imkanı sunuyor. Bu ülkenin iddialı hedefleri var, sizin de hedefleriniz iddialı olmalı. Mükelleflerle iyi diyalog kurmak zorundayız, kendi odalarınızda kalırsanız bu işler olmaz, sahada olacaksınız, iş yeri açıldıysa, ziyaret edeceksiniz. Algıları değiştirmemiz lazım.''
Kayıt dışı ile mücadelenin devam edeceğine işaret eden Şimşek, mükelleflerden alınan katma değerlerin 75 milyon insana hizmet olarak döndüğünü söyledi.
Türkiye'nin dünyada örnek gösterilen bir ülke konumuna geldiğini vurgulayan Şimşek, bu konumun kolay kazanılmadığını ve korunması gerektiğini belirtti.
Antalya Valisi Ahmet Altıparmak da üst kademedeki insanların çok fazla donanımlı olmasının yeterli olmadığını, donanımın alt kademedeki insanlara da aktarılması gerektiğini belirtti.
Toplantı, sunumlarla devam etti.