Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de bu hafta açıklanacak olan konut satışları verisinin öncesinde ekonomistler, konut satışlarının Aralık'ta artmış olduğunu ve konut sektörünün 2013'te daha köklü bir toparlanmaya hazırlandığının sinyalini vereceğini düşünüyor.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini, yeni ve ikinci el konut satışlarının 2012'nin son ayında yıllık bazda 5.49 milyon ile Kasım 2009'dan bu yana en yüksek seviyesine işaret edeceği yönünde. Açıklanacak bir başka veri ise geçtiğimiz ay büyüme görünümünün iyileştiğini gösterebilir.

Tarihi düşük seviyelerdeki mortgage oranları, iyileşen istihdam piyasası eve artan hanehalkı sayısının bu yıl büyük ihtimalle konut piyasasını destekleyeceği tahmin ediliyor. Konut piyasasındaki sıçrama, Washington'daki federal harcama kesintileri ve borç tartışmalarının Tüketici Güvenini sarstığı bir döneme denk gelerek, risklerin devam edeceğine işaret ediyor.

Comerica Inc.'in başekonomisti Robert Dye, konut piyasanın hız kazanarak geri geldiğini ve 2013'e başlarken ekonominin parlak noktalarından biri olduğunu söyledi.

Ekonomistler, 22 Ocak'ta açıklanacak olan ikinci el konut satışlarının Aralık'ta yıllık 5.1 milyon ile Kasım 2009'dan bu yana en güçlü seviyesine işaret etmesini, 24 Ocak'ta açıklanacak olan yeni konut satışlarının ise yıllık 385 bin ile Nisan 2010'dan bu yana en iyi seviyede gerçekleşmesini bekliyor.

Yeni ve ikinci el konut satışlarının birleşimi, hükümetin 3 yıl önce ilk kez konut alacaklara sağladığı vergi indirimlerinin sonlanmasından bu yana en yüksek düzeye işaret edecek.