Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin borç tavanı görüşmelerinde ilerleme kaydedilmesi ve kâr büyümesinin Standard&Poor's 500 Endeksi'ni 5 yılın zirvesine taşımasıyla ABD'nin hisse senedi opsiyonlarının göstergesi VIX Endeksi Nisan 2007'den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Chicago Board Opsiyon Borsası Volatilite Endeksi Cuma günü yüzde 8.2 düşüşle 12.46 puana geriledi ve 28 Aralık'taki düzeyinden yüzde 45 düşüşe işaret etti. VIX endeksi aynı sürede en son 3 Temmuz 2006'da yüzde 45 düşmüştü.

VIX'in tepetaklak geldiğini söyleyen Newedge Group SA'nın hisse türevleri stratejistlerinden Alec Levine, borç tavanında bir fiyasko olma ihtimali sayılmazsa, zımni volatilitenin,  gerçeklemiş volatilite ortamını daha iyi yansıttığını belirtti.

Fiyat dalgalanmalarını ölçen S&P 500 Endeksi'nin 5 günlük tarihi volatilitesi 3 Ocak'tan 16 Ocak'a kadar yüzde 95 düşerek 1.37 puana geriledi ve 2005'ten bu yana en düşük düzeyine işaret etti. Endeks CUma günü ise 3.92 puanda seyretti.

ABD Başkanı Barack Obama ve Kongre'nin bütçede anlaşma sağlayamayacağı spekülasyonu Aralık'ın son haftasında VIX Endeksi'ni yüzde 27 sıçrattı. Endeks politikacıların anlaşma sağlaması üzerine yılın ilk haftasında yüzde 35 düşüşle, en büyük 2 günlük kaybına işaret etmişti.