Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in büyümesindeki sıçrama, işgücündeki daralmanın gölgesinde kalacak ve daralan kaynaklar, Pekin Hükümeti'ni son 10 yıllık büyümedeki zirvelerin yarısına eşit büyüme oranları ile yetinmek zorunda bırakacak.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun başkanı Ma Jiantang, 18 Ocak'ta yüzde 7.9 oranda 4. çeyrek büyümesi açıklamasının ardından yüzde 7-8 büyümenin ekonominin güç faktörlerini yansıttığını belirterek, çalışan nüfusta geçtiğimiz yıl kaydedilen düşüşün büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

Ma'nın yorumları, tek çocuk politikasıyla iş gücünü daraltan Çin'in büyümesinde kalıcı olarak vites düşürdüğü iddialarını artırıyor. Yavaş büyüme Çin'in yeni liderleri, Xi Jinping ve Li Keqiang için sıkıntı teşkil ederken, ülkenin Avustralya'nın demir madeninden Almanya'nın makine sektörüne kadar birçok şeyin pazarı olma potansiyelini sınırlayabilir.

İşgücündeki düşüşün görünür ekonomik zorluklardan yalnızca biri olduğunun altını çizen ABD Hazine Bakanlığı'nın eski Çin ilişkileri koordinatörlerinden David Loevinger, "Xi ve Li ekonomi ekiplerini oluştururken, reformların en büyük kaynağının "gereksinim" olup olmayacağını da göreceğiz" dedi.

Çin'in 2012'nin dördüncü çeyreğindeki büyümesi medyan tahminleri aşsa da, 2012 genelindeki yüzde 7.8 büyüme, 1999'dan bu yana en düşük hıza işaret ediyor. Çin 7 çeyrek devam eden yavaşlamasını sonlandırmak için altyapı harcamalarını artırdı ve kırsal bölgelerdeki sabit getirili varlık yatırımlarını enflasyondan arındırılmış olarak 2012'de yüzde 19.3 genişletti.