Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın birçok bölgesinde 2013'te kemer sıkma programlarının devrede olacağına dikkat çeken New York Üniversitesi ekonomi profesörü Nouriel Roubini, bu durumun vasat büyümeye, hatta bazı ülkelerde doğrudan daralmaya neden olabileceğini savundu.

Ekonomi ve siyaset liderlerinin yorumlarını yayınlayan Project Syndicate sitesinde bir makale kaleme alan Roubini, kemer sıkmaların Euro Bölgesi'nin çekirdeği, ABD ve diğer birçok gelişmiş ekonomiye yayıldığını söyledi.

Bu yıl ciddi ekonomik ve siyasi risklerin öne çıktığının altını çizen ROubini, tüm risklerin tek seferde gerçekleşme ihtimali düşük olsa da, bazen tek bir tanesinin dahi küresel resesyonu sıçratmaya yeterli olabileceği uyarısında bulundu.

Roubini, küresel resesyona neden olabilecek tek bir sorun örnek olarak ise ABD'deki borç tavanı-federal harcama kesintisi tartışmasını verdi ve "Mevcut ufak anlaşma bile zorla yüzde 2 büyüyebilen bir ekonomide GSYH'ye yüzde 1.4'lük darbe vurabilir" dedi.

Kriz kahini lakabıyla da tanınan Roubini, gelişmiş ülkelerde yüzde 3'ün altında ve gelişen piyasalarda yüzde 5 seviyelerinde olmak üzere, küresel ekonominin bu yıl ortalama yüzde 3 büyüyeceğini öngördü.

Ortadoğu'nun tamamının sosyal, ekonomik ve siyasi olarak istikrarsız olduğunu savunan Roubini, "Arap Baharı, Arap Kışı'na dönüşuyor" dedi.

Avrupa'da duraklama ve direk resesyon öngören Roubini, bölgede zayıf üretkenlik büyümesi ve büyük ve sürdürülemez borç sorunlarının devam etmesini beklediğini ifade etti.

Avrupa Merkez Bankası'nın riskleri azalttığını, ancak Euro Bölgesi'ndeki temel sorunları çözmediğini belirten Roubini, sorunların tüm şiddetiyle yılın ikinci yarısında geri döneceği uyarısında bulundu.