Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

(21:26'da güncellendi)

Altın, yatırımcıların Japonya Merkez Bankası (BOJ) tarafından yapılması planlanan bir teşviği Hindistan'ın yeni ithalat vergilerine karşı fiyatlandırmasıyla Londra'da bir ayın zirvesine yakın seviyelerden işlem gördü.

BOJ bugün yaptığı bir açıklamada Ocak 2014'ten itibaren aylık 13 trilyon yenlik (146 milyar dolar) varlık alımı gerçekleştireceğini belirterek yüzde 2'lik de bir enflasyon hedefi koyacağını ifade etti. Royal Bank of Scotland Group Plc. kıdemli Döviz stratejisti Greg Gibbs ise yatırımcıların daha direkt bir müdahale beklediklerini dile getirdi. Hindistan, rekor seviyedeki cari açığını azaltmak ve ılımlı talebi düşürmek için altın ithalatına yönelik vergileri dün artırdı.

Londra'da bulunan Marex Spectron Group değerli metaller direktörü David Govett, "Bu, altın için orta derecede agresif bir hareket olarak görülebilir fakat bir süredir tartışılıyordu ve oldukça indirimli. Hindistan geçtiğimiz ay gayet büyük bir altın satın alıcısı olmuştu ve bu duyurunun piyasayı büyük bir oranda etkileyeceğini sanmıyorum" dedi.

Spot altının satış fiyatı Londra saatiyle 09:31'de yüzde 0.1 artarak 1,691.65 dolara yükseldi. Fiyatlar 17 Ocak'ta 1,696.28 dolara ulaşarak 4 haftanın zirvesine çıkmıştı. Şubat vadeli altının onsu ise yüzde 0.2 artarak Comex'te 1,691.20 dolardan işlem gördü.

(21:26'da güncellendi)