Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Enflasyon hedefini yüzde 2'ye çıkaran Japonya Merkez Bankası'nın Fed'inki gibi açık uçlu varlık alımlarını Ocak 2014'te başlatma kararı Asya Borsalarını aşağı çekti.

Japon kamu hizmeti şirketi Shikoku Electric Power Co. yüzde 6 değer kaybederek elektrik üreticileri arasındaki düşüşe öncülük etti. Sıvılaştırımış doğal gaz dağıtımcısı Korea Gas Corp., şirketin varlık destekli hisse senedi satış planından vazgeçmesi üzerine yüzde 7.4 düştü. Japon içecek üreticisi Kirin Holdings Co. yüzde 3.1 değerlendi. Şİrket, Fraser&Neave Ltd.'daki hissesini satabileceği haberine yanıt olarak, henüz hiçbir kararın verilmediğini söyledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 kayıpla 132.64 puana geriledi. Endekste değer kazanan her 4 hisseye karşılık 5 hisse değer kaybetti. Yen, dolar karşısında erken saatte kaydettiği kayıpları geri alarak yüzde 0.4 yükseldi. Bölgesel endeks dolardan fiyatlanıyor; o sebeple yendeki kazançlar şirketteli Japon şirketlerinin değerini yükseltiyor.

ABD ve Çin ekonomilerinden gelen sinyallerin etkisi ve Japon hisselerin Japonya Başbakanı Abe'nin daha agresif para politikası üzerine ralli yapması sayesinde Asya Borsası 3. ayını da kazançla sonlandırmaya hazırlanıyor.

Birçok şüphenin olduğuna dikkat çeken LGT Group'un baş yatırım stratejistlerinden Stephen Corry, "Şimdi büyük sorun mali ve parasal teşvik birleşiminin işe yarayıp yaramayacağı. Yen aşırı satılmış; Nikkei de aşırı alınmış görünüyor" dedi.

Asya borsaları, ABD ve Çin ekonomilerinden gelen sinyaller ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin daha agresif para politikalarıyla ralli yapması üzerine 3. ayını da kazançla sonlandırmaya hazırlanıyor.