Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, Japonya Merkez Bankası'nın açık uçlu varlık alım programı açıklaması ve enflasyon hedefini yüzde 2'ye yükseltmesinin ardından dolarda görülen düşüşün etkisi ile, diğer sanayi metalleri ile birlikte yükseldi.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), yüzde 0.8 yükselerek ton başına 8,120 dolara kadar çıktıktan sonra, Şanghay saati ile 14:26'da 8,107 dolara geldi. Nisan vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 0.8 yükselerek ton başına 58,640 yuana (9,428 dolar) ulaştı.

Yen, Japonya Merkez Bankası'nın Ocak 2014'ten itibaren her ay yaklaşık 2 trilyon yeni Japonya devlet tahvilleri ve yaklaşık 10 trilyon yeni de Japonya Hazine tahvillerin,in alımı olmak üzere toplam yaklaşık 13 trilyon yenlik (145 milyar dolar) varlık alımı yapacağını açıklamasının ardından değer kazanırken, Dolar Endeksi yüzde 0.3 geriledi. Singapur'da Royal Bank of Scotland Group Plc kıdemli Döviz stratejisti Greg Gibbs, Japonya Merkez Bankası'nın açıklamasının, bu yıl devam eden varlık alım hızından dolayı piyasada hayalkırıklığı yarattığını söyledi.

Şanghay'da Dalu Futures Co. analisti Zhang Sida, "Dolardaki düşüş ham maddeleri alternatif yatırım olarak daha cazip hale getirdi," dedi. ABD'de Temsilciler Meclisi, borç limitini 19 Mayıs'a kadar askıya alan tasarıyı en geç yarın oylamayı planladıklarını açıkladı.

Mart vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.3 yükselerek pound başına 3.6905 dolara çıktı. LME'deki sanayi metalleri en az yüzde 0.2'lik yükselişler gerçekleştirdi.