Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:00'de güncellendi)

Yen, Japonya Merkez Bankası'nın, ekonomiyi toparlama amaçlı açık uçlu varlık alım programına başlamak için bir yıl bekleyeceğini açıklaması sonrası dolar karşısında 2010 yılından bu yana en düşük seviyesi yakınlarından sıçrama yaptı ve son sekiz ayın en hızlı yükselişini gösterdi. Emtia grubu değer kazanırken, ABD hisse senetleri, yatırımcıların dikkatlerini şirket karlarına çevirmeleri ile birlikte geriledi.

Japon yeni dolar karşısında, gün içindeki yüzde 0.6'lık kaybını geri aldı ve yüzde 1.1 değer kazanarak, New York saati ile 10:44'te 88.65 seviyesine geldi. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi son beş yılın ziresinden geri çekilerek yüzde 0.2 düştü. Stoxx Europe 600 Endeksi, Almanya'da yatırımcı güveni endeksinin son 2.5 yılın en yüksek seviyesine çıkmasın desteği ile yüzde 0.8'lik kaybını geri aldı ve önceki kapanış seviyesine yaklaştı. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.4 geriledi. 24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi, benzin fiyatşarının öncülüğünde son üç ayın zirvesine çıktı.

Son üç ayda dolar karşısında yüzde 9.8 zayıflayan yen, Japonya Merkez Bankası'nın Ocak 2014'ten itibaren, bir son tarih vermeden, her ay yaklaşık 13 trilyon yenlik (145 milyar dolar) varlık alımı yapacağını ve enflasyon hedefini ikiye katlayarak yüzde 2'ye çıkardığını açıklamasının ardından değer kazandı. Almanya'da ZEW yatırımcı güveni endeksi Aralık ayındaki seviyesi olan 6.9'dan Ocak ayında 31.5'e çıktı. ABD'nin ikinci en büyük telefon şirketi Verizon Communicatios Inc., dördüncü çeyrek düzeltilmiş kar rakamında düşüş olduğunu açıkladı. En büyük sağlık bakım ürünleri satıcısı Johnson & Johnson'ın tüm yıl için kar tahmini analistlerin tahminlerinin altında kaldı.

Hong Kong'da özel bankacılık ve varlık yönetim grubu LGT Group'tan şef yatırım stratejisti Stephen Corry, "Japonya Merkez Bankası'nın açıklamaları sonrası halen çok fazla şüphe var," dedi ve "Şimdi asıl soru, para ve maliye politikaları teşviklerinin birarada işleyip işlemeyeceğinde. Yen aşırısatım ve Nikkei aşırıalım durumunda görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.

(18:00'de güncellendi)