Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:15'te güncellendi)

Gelişen piyasa hisse senetleri, gösterge endeksin son 20 ayın en yüksek değerleme seviyesine yaklaşmasının ardından satış ağırlıklı seyretti. Macaristan'da hisse senetleri Temmuz ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirirken, Samsung Electronics Co.'nun rallisi Asya'da teknoloji hisselerini içeren endeksteki yükselişi destekledi.

Macaristan'ın en büyük bankası OTP Bank Nyrt., merkez bankasının yeni başkan ile birlikte alışılageldiğin dışında bir parasal genişleme uygulayabileceği endişeleri ile son iki ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Brezilya'nın üçüncü büyük telekomunikasyon şirketi Oi SA, CEO'sunu değiştirmesinin ardından düşüşünü ikinci güne taşıdı. Piyasa değeri bakımından Rusya'nın en büyük gıda perakendecisi OAO Magnit son dokuz günde ilk kez değer kaybetti. Samsung, güçlenen yenin ihracatçı şirketlerin görünümünü iyileştirmesi sonucu 10 Ocak'tan bu yana en hızlı yükselişini yaptı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.1'in altında bir düşüş göstererek, Londra saati ile 14:25'te 1,077.83 puana indi. Endekste, yükseleşn üç hisse karşılığı dört hisse değer kaybetti. Gelişen piyasa hisselerinin gösterge endeksi geçen hafta yüzde 0.7 yükseldi ve endeksteki hisselerin toplam piyasa değeri bu şirketlerin tahmini karlarının toplamının 10.9 katına çıktı. Bu, Mayıs 2011'den bu yana görülen en yüksek seviyenin yalnızca yüzde 1 uzağında. Dün piyasa kapandıktan sonra hvg.hu'da çıkan bir habere göre, Macaristan Ekonomi Bakanı Gyorgy Matolcsy, Mart ayında Merkez Bankası Başkanı Andras Simor'un yerine geçmek üzere aday olabilir. Habere göre, Matolcsy, merkez bankasından ekonomik teşvik sağlarken "ortodoks olmayan araçları cesur biçimde kullanmasını" istedi.

Kuala Lumpur'da Phillip Capital Management Sdn.'den Vivien Loh, "Şu anda, yatırımcılar gerçekten hisse senetlerini ve sektörleri seçiyor. Özellikle kar büyümelerine ve değerlemelerine bakarak," dedi.

(17:15'te güncellendi)