Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi, doğrudan banka kurtarması konusunda, Avrupa bankalarının bilançolarında uzun zamandır duran varlıklardan ötürü anlaşmazlık yaşıyor. Almanya ve Avusturya cepheleri, banka kurtarmalarının geniş çaplı kullanılabilirliğinin olmayacağını savunuyor.

Avrupalı maliye bakanları, yılın ilk yarısında 500 milyar euroluk Avrupa İstikrar Mekanizması'nın (ESM)ne zaman ve nasıl hükümetleri baypas ederek, bankaları doğrudan kurtarabilecekleri konusunda ortak zemin arıyor. Brüksel'deki euro maliye bakanları toplantısında İrlanda ve Fransa, çalışmanın hızlı bir şekilde ilerlemesi ve yeni aracın en kısa zamanda devreye girmeye hazır hâle getirilmesi çağrılarına öncülük etti.

Öte yandan bazı kreditör ülkeler, doğrudan banka kurtarmalarının, Avrupa Merkez Bankası bölgenin tek banka denetmenliği görevini  üstleninceye kadar hayata geçirilmemesi gerektiğini savunuyor. AMB, ancak 2014'te bölgenin tek banka denetmeni olacak. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble bu zaman zarfında ESM'nin en son kredi mercii olmak için kaynaklarını serbest bırakmasının gerektiğini söyledi.

ESM'ye aşırı yüklenme olmaması için beklentilerin bazılarından vazgeçilmesi gerektiğini söyleyen Schaeuble, Euro Bölgesi'ne gerçekleşmeyecek yardım beklentilerini artırıp, önceki hatasını tekrarlamaması çağrısında bulundu.

"Manevi zarara neden olacak beklentiler yaratmamalıyız" ifadeleriyle dikkat çeken Schaeuble, karar alma gücü ve sorumluluğunun birbirine yakın tutulmasını istedi.