Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg'in anketine göre küresel yatırımcılar, ABD'deki federal borç sorununu dünya ekonomisinin karşısındaki en büyük risk olarak görüyor ve yatırımcıların neredeyse yarısı yatırımlarını, devam eden bütçe anlaşmazlığından ötürü azaltıyor.

ABD hükümetinin borçlanma sınırına dayanmasına haftalar kala anket katılımcılarının yüzde 36'sı ABD'nin mali sorunlarını en büyük tehdit olarak görüyor. Yatırımcıların yüzde 29'u en büyük tehdit olarak Avrupa'daki borç krizini, yüzde 15'i ise Çin ekonomisini gösteriyor.

Demokrat ve Cumhuriyetçiler "büyük bir pazarlık" yapamazsa, ABD'nin mali durumunun bir dizi potansiyel krize neden olacağını ileri süren JF Asset Management Ltd.'un portföy yöneticilerinden Howard Wang, "Kötü siyaset, iyi ekonomiyi gölgeliyor" dedi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Ekim'de küresel ekonominin bu yıl yüzde 3.6 büyüyeceğini öngörerek, büyüme tahminlerini yüzde 0.3 aşağı çekti.

Diğer yandan Çarşamba günü ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler'in borçlanma limitini 19 Mayıs'a kadar durdurulmasını oylamasının ardından yatırımcılar geçici bir rahatlama yaşayabilir. Cumhuriyetçiler, Demokratlar'ın kontrolündeki Senato'yu yıllık bütçeyi onaylamaya ikna etmeye çalışıyor.