Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere'nin enflasyon hedeflemesi uygulamasını değerlendirmenin uygun olabileceğini söyleyen İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King, "dikkatli bir toparlanma" için hükümetin ekonomiyi güçlendirme önlemlerinin gerektiğini savundu.

Para politikası kararlarının ardındaki düzenlemeleri değerlendirmeyi mantıklı bulduğunu dile getiren King, enflasyon hedeflemesi uygulamasının düşünülebileceğini söyledi.

King, birçok konuya değindiği konuşmasında para politikasının panzehir olmadığını ve bankaları güçlendirmek ve yapısal reformlar uygulamak için daha fazlasının yapılması gerektiğini, ancak İngiltere Merkez Bankası'nın da gerektiğinde daha fazla teşvik uygulamaya hazır olduğunu ifade etti. King, halefi Kanada Merkez Bankası Başkanı Mark Carney'nin enflasyon hedeflemesinin potansiyel sınırlarını gündeme getirmesinin ardından konunun açık bir şekilde tartışılabileceğinin sinyalini verdi.

Uzun vadeki yüzde 2 enflasyon hedefinin makroekonomik çerçevenin önemli bir parçası olmayı sürdürmesi konusundaki görüşünü koruduğunu söyleyen King, bundan vazgeçmenin sorumsuzca olduğunu, ancak BOE'nin düşüş zamanlarında enflasyonun hedefin üzerine çıkması konusunda esnek olduğunu dile getirdi.

King'ten başkanlık görevini 1 Temmuz'da devralacak olan Carney, politika aracı olarak nominal GSYH hedeflemesinin kullanılmasını övmüştü.

Politika çerçevesinin yetersiz olmasından ötürü bankanın sıkıntı yaşadığını, ancak büyük bir bankacılık krizi sonrasında toparlanmanın hiçbir kolay yolunun da olmadığını savunan King, "Toparlanma kaçınılmaz şekilde yavaş ve uzatmalı bir süreç" dedi.