Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:05'te güncellendi)

Yen, Japonya ekonomi bakan yardımcısının, para biriminin güçlü seviyelerden yaptığı düzeltmenin "henüz bitmediği" yorumunda bulununarak yenin daha da düşmesine katkıda bulunmasının ardından son dört günde ilk kez değer kaybetti. ABD endeks vadeli kontratları, Apple Inc.'nin son 14 çeyreğin en zayıf satış büyümesini gerçekleştirmesi sonrası geriledi.


Yen dolar karşısında, üç günde yüzde 1.7 değer kazandıktan sonra bugün yüzde 1.3 zayıflayarak, New York saati ile 08:39'da 89.75 seviyesine indi. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, Apple hisselerinin New York'ta ilk işlemlerde yüzde 9.6 değer kaybetmesinin etkisi ile yüzde 0.1 düşerken, Nasdaq 100 kontratları yüzde 1.4'lük bir kayıp gerçekleştirdi. Stoxx Europe 600 Endeksi yaklaşık yüzde 0.2 geriledi. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 1.81'e indi. Hindistan para birimi rupi, yabancı yatırımcıların yerel para cinsinden tahvillere yaptıkları yatırım için uygulanan üst sınırın artırılması ile birlikte güniçindeki yüzde 0.4'lük kaybını geri aldı. Gümüş ve nikel metal fiyatlarındaki düşüşlere öncülük etti. Petrol yüzde 0.6 değer kazandı.

Japonya Ekonomi Bakan Yardımcısı Yasutoshi Nishimura, bugün yaptığı değerlendirmede, yenin son üç ayda yüzde 11 değer yitirmesine karşın, dolar karşısında 100 seviyesinin sorun olmayacağını söyledi. Apple'ın satışları, yükselen maliyetler ve Samsung Electronics Co. ile hızlanan rekabetin ardından analistlerin tahminlerinin altında kaldı. Euro Bölgesi hizmet ve imalat sanayi sektörleri, bugün açıklanan verilere göre, ekonomistlerin tahminlerinden daha yavaş daraldı. ABD'de işsizlik başvuruları geçen hafta beklenmedik bir şekilde düşerek son beş yılın en düşük düzeyine indi.

Londra'da Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd. Döviz stratejisti Lee Hardman, "Nishimura'nın yorumları, Japon hükümetinin dolar-yen'deki son yukarı düzeltmenin daha da sürmesini istediği yolundaki yatırımcı beklentilerini güçlendirdi," dedi.

(16:05'te güncellendi)