Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

University of California Berkeley ekonomi profesörü Barry Eichengreen, ABD'li yasa yapıcılar arasında belirsizliğini koruyan borç tavanı tartışmalarının, doların "güvenli liman" statüsüne zarar verebileceğini ifade etti.

Dünya Ekonomik Forumu'nda konuşan Eichengreen, bir siyasi kavga "dolar piyasalarının likiditesini gerçekten zarara uğratabilir" dedi.

ABD'de Cumhuriyetçiler'in çoğunluğu oluşturduğu Temsilciler Meclisi dün gerçekleştirilen oylamada ülkenin borç limitini geçici olarak erteleyerek daha derin harcama kesintileri için bir araç olarak kullanmayı şimdilik ertelediler. ABD hazine tahvilleri yatırımcılarının henüz alarm pozisyonuna geçmediklerini söyleyen Eichengreen, piyasaların bulanması durumunda bunun mali sebeplerden çok siyasi durumlardan kaynaklanacağını dile getirdi.

Eichengreen yaptığı açıklamada doların tipik olarak ekonomik stresin yaşandığı zamanlarda, bunun sebebi ABD bile olsa talep gördüğünü söyledi ve şimdilik doların dünya para birimi olarak kalmaya devam edeceğini, fakat Çin yuanının bir rakip haline geleceğini sözlerine ekledi.  

Eichengreen sözlerini "Alternatiflerin olmayışı doların lehine işliyor. Fakat bu sonsuza kadar devam etmeyecek" diyerek sonlandırdı.