Şimşek: Belki cari açıkta azalma duracak
Maliye Bakanı Şimşek; "2013'te daha hızlı büyüme, daha güçlü bir bütçe performansı, daha düşük yine düşmeye devam eden kamu borç stoku, enflasyon trendini aşağı tutuma çabası olacak. Belki cari açıkta azalma duracak ama bunların hepsinin yönetilebilir olduğu kanısındayız" dedi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'ye uzun vadeli, stabil kaynak çekmeyi amaçladıklarını söyledi.
Şimşek, Bank of Amerika Merrill Lynch'in organize ettiği ve yaklaşık 400 yatırımcı ve fon yöneticisinin katıldığı toplantıların ardından New York'taki Türkevi'nde basın toplantısı düzenledi.
-''2013'te belki cari açıkta azalma duracak''
Bakan Şimşek, Türkiye'nin zorlu küresel koşullara rağmen 2012'yi çok iyi tamamladığına dikkati çekerek, ''2013'te daha hızlı büyüme, daha güçlü bir bütçe performansı, daha düşük yine düşmeye devam eden kamu borç stoku, enflasyon trendini aşağı tutuma çabası olacak. Belki cari açıkta azalma duracak belki iç talebin gücüne bağlı olarak bir miktar cari açıkta milli gelire oran olarak bir miktar genişleme olabilir ama bunların hepsinin yönetilebilir olduğu kanısındayız'' ifadesini kullandı.
Şimşek, dört gündür sürekli gruplarla görüştüğünü ve Türkiye'yi anlattığını, bu nedenle de sesinde bir kısılma olduğunu belirterek, ''Faydalı oldu ama tabii güzel bir hikayeyi anlatmak her zaman daha kolay'' dedi.
Bakan Şimşek, son 10 yılda Türkiye'nin milli gelirinin 3 kat arttığını, gelecek 10-15 yılda da bunu tekrar 3 kat artırmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Londra ve New York'ta 4 gündür 400 fon yöneticisiyle birebir ya da gruplar halinde görüşmeler gerçekleştirdiğini kaydeden Şimşek, ''Bu fonlar Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde yaklaşık 10 trilyon dolarlık kaynağı yönetiyorlar'' dedi.
Bu yıl 13'üncüsü düzenlenen bu toplantıların önemli bir kısmına katıldığını dile getiren Şimşek, ''Amacımız Türkiye'ye uzun vadeli, stabil kaynak çekmek. Türkiye'nin güçlü, sürdürülebilir büyümesi açısından dış kaynağa ihtiyacımız var. Türkiye'de yatırımlar için, istihdamın artırılması için hem Türkiye'deki hem de küresel düzeydeki kaynakları biz sürekli bir şekilde harekete geçirme çabası içindeyiz'' diye konuştu.
Konferansa 30'a yakın Türk firmasının da katıldığını dile getiren Şimşek, bu yıl Türkiye'ye ilginin öncekilerine göre çok daha fazla olduğunu kaydetti. Şimşek, ''Geçen seneye göre yatırımcı ilgisi yüzde 40 daha fazlaydı. Dört binin üzerinde toplantı talebi vardı Türk şirketleri ve bizlerle. Bunun ancak 3 bini gerçekleşebildi'' ifadesini kullandı.
Bu ilgide Türkiye'nin kredi notunun artışının etkili olmuş olabileceğini anlatan Şimşek, ''Yatırımcılar bize 'Türkiye'de çok iyi bir gidişat ve performans var, bunu neler raydan çıkarabilir' diye sordular'' dedi.
-''Avrupa'daki krize rağmen ihracat arttı''
Toplantıda Avrupa Birliği'ndeki kriz, petrol fiyatlarının etkisi, bölgedeki jeopolitik gerginliklerin etkisinin gündeme geldiğini ifade eden Şimşek, Türkiye'ye güvenin oldukça yüksek, yatırımcıların da iyimser olduğunu dile getirdi.
Şimşek, Türkiye'nin geçen yıl cari açığı kendi politikalarıyla yönetme dirayeti gösterdiğini belirterek, ''İlk defa Türkiye çok yüksek bir cari açığı kendi aldığı tedbirlerle kontrol altına aldı ve bir resesyon yaşamadan, ekonomide bir daralma yaşamadan kontrol altına alma başarısını gösterdi'' diye konuştu.
AK Parti hükümetleri döneminde gerçekleştirilen yapısal reformların yabancı yatırımcılar tarafından takdir edildiğini kaydeden Şimşek, 2014'e ilişkin soruların da geldiğini ancak kendilerine Türkiye'de siyasi istikrarın güçlü olduğunu, hükümetin kamuoyu nezdindeki desteğinin artarak devam ettiğini anlattığını söyledi.
Şimşek, Türkiye'nin AB'deki krize rağmen ihracatını çeşitlendirerek artırmasının takdir edildiğini de dile getirerek, yatırımcılara Avrupa Birliği'nin Türkiye'nin ihracatındaki payının yüzde 57-59 seviyelerinden yüzde 38'lere kadar zaten indiğini anlattığını belirtti.
Toplantılarda yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin politikalardan, nükleer santrallerden, tasarrufu teşvik tedbirlerinden bahsettiklerini ifade eden Şimşek, bazı fonların Türkiye'den faaliyet gösterme noktasında niyetlerini beyan ettiklerini, ileride İstanbul'un finans merkezi haline gelmesi için ilgi olabileceğini söyledi.
Şimşek, son yıllardaki mali disiplin, borç azaltmada gösterilen başarı ve Türkiye'ye olan güvenin bir göstergesi olarak bütçeye ilişkin neredeyse hiç soruya muhatap olmadıklarını anlattı.
-''Türkiye'nin notu daha yüksek değerlendiriliyor''
Mehmet Şimşek, ''Birçok yatırımcı Türkiye'yi, bırakın BBB- düzeyde, çok çok daha yüksek düzeyde yatırım yapılabilir ülke olarak değerlendiriyor, o çerçevede fiyatlıyorlar. Birçok yatırımcının 'Türkiye artık gelişmiş ülke kategorisinde değerlendirilmeli' şeklinde ifadeleri de oldu'' diye konuştu.
Kredi notunu önemsediklerini anlatan Şimşek, ''Türkiye kendi evini düzene koymaya devam ederse ki bu konuda en ufak bir tereddüt yok. Eminim eninde sonunda uluslararası reyting kuruluşları çok geriden de olsa not artırımına mecbur kalacaklar'' ifadesini kullandı.
Şimşek, Türkiye'ye güvenin çok yüksek olduğunu yineleyerek, ''2012 gibi zor bir yılda bile Türkiye genel devlet açığının milli gelire oranını Maastricht kriterlerinin öngördüğü oranın yarısından az bir seviyede tuttuk. Geçen sene bile borcun milli gelire oranı üç puandan fazla düştü'' dedi.
Türkiye'ye giren fonların faizi aşağı çektiğini vurgulayan Şimşek, düşük faizin hem Hazine hem tüketici hem de şirketler için çok önemli olduğunu ifade etti.
-Özelleştirmeler
Şimşek, özelleştirmelere ilişkin sorular üzerine de bu yıl özelleştirmelerde hızlanmanın söz konusu olduğunu dile getirerek, şu anda ihalesi yapılmış ama onay süreci devam eden toplamda 12,2 milyar dolarlık bir özelleştirmenin bulunduğunu hatırlattı.
Hazine'nin borçlanma programında sadece 4 milyar dolarlık bir özelleştirme gelirinin öngörüldüğünü anlatan Şimşek, şöyle konuştu:
''Zaten yılın hemen başında 4,2 milyar dolar aktardık. Dolayısıyla biz bugün itibariyle 2013 yılı özelleştirme hedeflerini bu anlamda yani Hazine'nin borçlanma programı anlamında tutturmuş durumdayız. Bundan sonra gelecek ilave, yani tamamlanacak özelleştirmeler Hazine'nin borçlanma gereğini azaltacak, dolayısıyla faizlerin düşük kalmasını, Türkiye'nin borçlarını azaltmasını tabii ki sağlayacak, önünü açacak.''
Şimşek, orta vadeli ekonomik programda petrol fiyatlarının yaklaşık 110 dolar civarında olacağını tahmin ettiklerini belirterek, ''Bazı analistler yılın ikinci yarısından itibaren petrol fiyatlarının oldukça düşebileceğini ifade ediyor. Ama sonuç itibariyle biz hesaplarımızı daha temkinli bir şekilde yapıyoruz'' diye konuştu.