Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:45'te güncellendi)

Euro dolar karşısında, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB), bankaların LTRO dahilinde kullandığı üç yıl vadeli kredileri beklenenden daha yüksek miktarda erken geri ödeyeceklerini açıklaması ve bunun ardından kısa vadeli borçlanma maliyetlerindeki hızlı yükselişin ardından 11 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Avrupa ortak para birimi, Ifo enstitüsünün Almanya'da iş dünyası güveninin bu ay ekonomistlerin tahminlerinden daha fazla arttığını açıklamasının desteği ile, yen karşısında yedinci haftayı da kazançla geçmeye yönlendi. Yen, Japonya'da tüketici fiyatlarının son sekiz ayda yedinci defa düşmesinin ardından, dolar karşısında rekor haftalık kayıp dönemini yaşamaya yöneldi. Sterlin ise dolar karşısında, İngiltere ekonomisinin geçen yılın dördüncü çeyreğinde ekonomistlerin beklediğinden daha hızlı daralmasının etkisi ile bir yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

17 Avrupa ülkesinin ortak para birimi euro, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) , 278 finans kuruluşunun bazılarının, 30 Ocak'ta 137.2 milyar euro (184.4 milyar dolar) tutarında erken ödeme yapacağını duyurmasının ardından, yen karşısında yedinci haftayı da kazançla geçmeye hazırlanıyor. Bloomberg'in anketine katılan 10 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, erken ödeme miktarının 84 milyar euro olması yönündeydi. Yen dolar karşısında, Japonya'da tüketici fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi ile birlikte, 11'nci haftayı da kayıpla geçerek, Bloomberg tarafından 1971 yılına kadar derlenen verilere göre, en kötü haftalık düşüş dönemini yaşamaya yönlendi.

Milano'da UniCredit SpA kıdemli Döviz stratejisti Roberto Mialich, " Geri ödeme miktarı piyasanın beklediğinin çok üzerinde ve bu euro için olumlu," dedi ve "Euro sorunun bir parçası olan bankalar, AMB'ye geri ödeme konusunda istekli ve bunu yapabilecek durumda. Bu durum, yukarı yönlü euro hareketine daha da katkıda bulunacak" değerlendirmesinde bulundu.

Euro dolar karşısında, 1.3465 dolar ile 29 Şubat'tan bu yana en güçlü seviyesine tırmandıktan sonra, yüzde 0.6 yükselerek New York saati ile 07:53'te 1.3456 dolar seviyesine geldi. Yen karşısında ise euro, yüzde 1.3 değer kazandı ve 122.44 seviyesine geldi. Avrupa ortak para birimi yen karşısında güniçinde 122.49'a kadar çıkarak 11 Nisan 2011'den bu yana en güçlü seviyesine ulaştı.

Bölgenin en güvenli devlet tahvillerinden biri olarak görülen Almanya'nın iki yıl vadeli tahvilleri, sekiz baz puan ya da 0.08 yüzde puanı yükselerek yüzde 0.25 puana ulaştı. Aynı vadedeki İspanya tahvillerinin faizi düşüşünü dördüncü güne taşıdı ve beş baz puan gerileyerek yüzde 2.45'e indi.

(15:45'te güncellendi)