Çin sıcak para akışına karşı uyardı
Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin, yurtdışındaki parasal genişlemelerden gelebilecek olası sıcak para akışına karşı uyardı
Çin'in döviz regülatörü, ABD ve Japonya merkez bankalarının finansal sistemlerine daha fazla likidite enjekte edeceklerini söylemesinin ardından ülkeye spekülatif para akışı olabileceği endişelerini yeniden gündeme getirdi.
Gelişmiş ülkelerin parasal genişleme ve düşük faiz politikalarının küresel likiditeyi artırarak piyasadaki risk tercihlerini artıracağını ve Çin'e spekülatif fon akışına neden olacağını söyleyen Çin Döviz Yönetimi (SAFE), internet sitesinden yayınladığı notunda yüksek miktarlarda "sıcak para" akışının olabileceğini, ancak birçok da belirsizlik faktörü olduğuna dikkat çekti.
SAFE'in açıklamasında geçtiğimiz 2 ayda büyümeyi desteklemek üzere varlık alım programlarını genişleten ve sıfıra yakın faizlerini koruyan ABD ve Japonya'nın isimleri geçmedi. Çin eski merkez bankası danışmanı Fan Gang'ın bu hafta aşırı ısınma risklerinin bu yıl yeniden gündeme gelebileceğini söylemesinin ardından sermaye akışları ve Çin'in ekonomik sıçraması enflasyon ve varlık balonlarını tetikleyebilir.
Çin'in sert iniş yapacağı endişeleri ve yuanın değer kaybedeceği beklentilerinin ortadan kalktığını belirten Singapur'daki Oversea-Chinese Banking Corp.'un Çin ekonomistlerinden Xie Dongming, aynı zamanda Çin emlak piyasasının yabancı paraya genel olarak kapalı olmasından ötürü sıcak para akışının çok fazla olamayacağını söyledi.
Döviz regülatörünün dile getirdiği endişeler, Fed'in Kasım 2010'da büyük ölçekli 2. tur parasal genişleme programının başlatılması kararının ardından Çin'in yaptığı açıklamaları hatırlattı. Çin o dönemde sıcak para akışlarını kontrol altına alma çabalarını artırdı ve Çin Merkez Bankası Zhou Xiaochuan, gelişmiş ekonomilerdeki genişlemeci politikaların, nakit akışı Çin'e kaydırabileceğini anlatmıştı.