Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, dünyanın en büyük metal kullanıcısı Çin'de ekonomik sıçramanın ivme kazandığını işaret eden veriler ve Japonya'nın ekonomik görünümü yükseltmesinin, sanayi metalleri için talep görünümünü iyileştirmesi sonucu son dört günde ilk kez değer kazandı.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), yüzde 0.5 yükselerek ton başına 8,070 dolaa kadar çıktıktan sonra, Tokyo saati ile 16:31'de 8,063 dolara geldi. Fiyatlar geçen hafta yüzde 0.4 düştü. Mayıs vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 0.4 düşerek ton başına 58,620 yuana (9,418 dolar) geriledi.

Çin'de sanayi şirketlerinin karı Aralık ayında yükselerek çıkışını dördüncü aya taşıdı ve Çin'de ekonomik toparlanmada canlanma işaretlerine katkıda bulundu. Japonya'da Kabine Ofisi, bugün yaptığı açıklamada, reel gayrısafi yurtiçi hasılanın (GSYİH) 2014 yılının 31 Mart ile biten mali yılında yüzde 2.5 artacağı tahmininde bulundu. Ofis'in önceki tahmini yüzde 1.7 büyüme şeklindeydi.

Seul'de  Korea Exchange Bank Futures Co. kıdemli traderı Hwang Il Doo, "Çin ve Japonya'dan gelen ekonomik veriler bakıra destek sağladı," dedi ve Londra ve Şanghay'daki stoklardaki düşüşün de piyasayı desteklediğini sözlerine ekledi.

LME tarafından izlenen bakır stokları 25 Ocak'ta yüzde 0.6 düşerek 342,900 tona geriledi ve stoklar son sekiz haftada ilk kez haftalık bazda düştü. Şanghay Vadeli İşlemler Borsası tarafından izlenen bakır stokları ise geçen hafta 205,120 tona indi ve düşüşünü ikinci haftaya taşıdı.

Bu hafta ABD'de açıklanacak ekonomik verilerden, önceki ay 155,000 artan tarım dışı istihdamın Aralık ayında 160,000 artması, imalat sanayinin istikarar kazanması, konut piyasasının iyileşme göstermesi ve Tüketici Güvenin artması bekleniyor. Fed'in politika toplantısı 29 Ocak'ta başlayacak.

Mart vadeli bakır kontratları, New York Coemx piyasasında yüzde 0.3 yükselerek pound başına 3.6625 dolara çıktı. LME'de, aluminyum ve kurşun da yükselirken, çinko, nikel ve kalay değer kaybetti.