Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya tahvilleri, bugünkü 12 ay vadeli 3 milyar euro (4 milyar dolar) tutarında borçlanma ihalesi öncesi düşüşünü üçüncü güne taşıdı.

Almanya'nın gösterge 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, 2 günde 2 milyar euroluk 30 yıl vadeli tahvil satışı öncesi son dört ayın en yüksek seviyesine çıktı. İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, bugünkü 6.75 milyar euroluk borçlanma kağıdı satışı ve bu haftaki 2017 ve 2022 vadeli tahvil satışları öncesi dört günlük yükselişine ara verdi. Avrupa Merkez Bankası Konsey üyesi Luc Coene, Euro Bölgesi'nde büyümeyi sağlamanın şimdi artık hükümetlere bağlı olduğunu söyledi.

Kopenhag'da Nordea Bank AB baş analisti Niels From, "Dikkatler bu hafta borçlanma ihalelerinde ve bu ihalelerin nasıl gideceğinde olacak," dedi ve "Euro Bölgesi'nde durum iyileşiyor görünüyor, ancak bunun ekonomik veriler tarafından teyit edilmesi gerek. tahvil fiyatlarında büyük çaplı bir düşüş göreceğimizi düşünmüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, yüzde 1.67 ile 19 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesine çıktıktan sonra, bir baz puan ya da 0.01 yüzde puanı yükselerek, Londra saati ile 08:41'de yüzde 1.65'e geldi. Şubat 2023'te vadesi dolacak yüzde 1.5 faizli tahvillerin fiyatı 0.11 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 1.10 euro düşerek 98.635'e geldi. Almanya'nın iki yıl vadeli tahvillerinin faizi fazla değişmeyerek yüzde 0.26'da kaldı.

İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, önceki dört günde 10 baz puan düştükten sonra, fazla değişmeyerek yüzde 4.13'te kaldı.

Fransa'nın 10 yıl vadeli kağıtlarının faizi de fazla değişmeyerek yüzde 2.23 seviyesini korudu. Fransa bugün 7.5 milyar euroluk borçlanma kağıdı satacak.

Belçika Merkez Bankası'na da başkanlık yapan Coene, Dünya Ekonomik Forumu toplantıları için bulunduğu İsviçre'nin Davos kentinde yaptığı açıklamada, "Merkez bankasının yapabileceği yalnızca bu kadar çok şey var," dedi ve "Hükümetler, ekonominin tekrar büyümeye başlaması için gereken ayarlamaları yapabilir. Bu mesajı bu yıl tekrar tekrar işiteceğiz. Bir sonraki hareket Avrupa Merkez Bankası'ndan gelmeyecek" değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg ve the European Federation of Financial Analysts Societies'in derlediği verilere göre, Almanya tahvilleri bu yıl yatırımcısına yüzde 1.7 kaybettirdi. Fransa tahvilleri yüzde 1.5 düşerken, İtalyan tahvilleri yüzde 2.2 getiri sağladı.