Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük inşaat ve maden ekipmanı üreticisi Caterpillar Inc., ABD ekonomisinin toparlanmasıyla analistlerin tahminlerinin üzerinde bir 4. çeyrek kârı açıkladı.

Net gelir hisse başına 1.04 dolara gerilerken, bir önceki yıl 2.32 dolar olarak gerçekleşmişti. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Çin'de bulunan ERA Mining Machinery Ltd.'ye yazılan 580 milyon dolarlık cezanın dışında kâr hisse başına 1.91 dolar oalrak gerçekleşti. Bloomberg anketine katılan 22 ekonomistin tahmin medyanı 1.70 dolarlık bir yükseliş beklendiğine işaret ediyordu. Satışlar ise 16.1 milyar dolara gerileyerek 14 ekonomistin tahmin ortalamasıyla paralel gerçekleşti.

Caterpillar 2013 tahminlerinde 60 ve 68 milyar dolar arasında satış beklerken hisse başına 7 ile 9 dolar arası kâr tahmini gerçekleştirdi.

ABD inşaat sektöründe yaşanan toparlanma ve gelişen piyasalardan gelen altyapı porjeleri dalgası maden sermayesi harcamalarında yaşanan kesintilerin etkilerini azaltıyor. ABD'de inşaat harcamaları Kasım ayında yüzde 7.7 tırmanış gösterirken, Brezilya yaklaşan 2014 Dünya Kupası ve 2016 Olimpiyatları için 491 milyar dolar harcamaya hazırlanıyor. Çin'in bir sonraki Başbakanı Li Keqiang dünyanın halihazırda en büyük inşaat harcaması yapan ülkesinde daha fazla şehirleşmeyi teşvik ediyor.

New York merkezli William Blair & Co., "Brezilya ve Çin'in inşaat ekipmanı sektörü çok yumuşak bir 2012 tecrübe etti fakat bu bölgeler bu yıl yatay veya yukarı yönlü olacaklardır" ifadelerini kullandı.