Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon hisseleri, kurumsal kazançlara dair iyimserlikten beslendi ve Topix Endeksi 2011'deki depremden bu yana en yüksek kapanışını yaptı.

Japonya'nın en büyük 2. şirketi Sumitomo Mitsui Financial Group Inc., Nikkei gazetesinin, bankanın net kârının rekor düzeye tırmanabileceğini söylemesinin ardından yüzde 4.4 sıçradı. Cep telefonu şirketi KDDI Corp., operasyonel kâr tahminini yükseltmesi ve hisse senedi bölünmesi açıklaması sonrasında yüzde 2.8 değer kazandı. PlayStation 3'ün üreticisi Sony Corp., Oriental Morning Post'un Çin'in kültür bakanının oyun konsollerindeki yasağın kaldıracağı haberini yalanlaması sonrasında yüzde 1.6 değer kaybetti.

Ülkenin en kapsamlı endeksi Topix Endeksi yüzde 0.8 kazançla 920.76 puana çıktı ve tsunamiye ve son 25 yılın kötü nükleer krizine neden olan depremin bir önceki günü 10 Mart 2011'den bu yana en yüksek düzeyine çıktı. Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.4 artışla 10,866.72 puana yükseldi.

Yatırımcı güveninin genellikle olumlu olduğunu ve kazançlar gibi iyi haberlerde alım yapma konusunda hızlı olduğunu belirten Shinkin Asset Management Co.'nun baş fon yöneticisi Naoki Fujiwara, piyasanın yendeki hareketleri izlemeye devam edeceğini, ara ara kâr realizasyonlarının da olabileceğini söyledi.

Topix Endeksi genel seçimlerin ilan edildiği 14 Kasım'dan bu yana yeni başbakan Shinzo Abe'nin hükümetinin deflasyonla mücadele için gerekli adımları atacağı iyimserliği sayesinde yüzde 26 tırmandı. Endeks defter değerinin 1.08 katından fiyatlanırken bu rakam Standard&Poor's 500 Endeksi için 2.07 ve Stoxx Europe 600 Endeksi için 1.5 katında seyrediyor.